Videospeler inladen...

Discussie over digitale energiemeters, zijn ze nu voordelig of niet voor wie zonnepanelen heeft?

De Vlaamse energieregulator VREG wil dat iedereen die zonnepanelen heeft, zo snel mogelijk een digitale meter krijgt. De VREG benadrukt dat een digitale meter winst kan opleveren en tegelijk voorkomt dat onze stroomnetten overbelast raken. Maar Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil dat eigenaars van zonnepanelen kunnen kiezen.

De Vlaamse energieregulator (VREG) wil dat iedereen met zonnepanelen zo snel mogelijk een digitale meter heeft. De VREG gaat daarmee lijnrecht in tegen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Die wil dat mensen met zonnepanelen kunnen kiezen, hij wil de digitale energiemeter dus niet verplichten.  

“Ofwel kiezen eigenaars van zonnepanelen voor een digitale meter en dan valt het prosumententarief (het tarief dat eigenaar van zonnepanelen moeten betalen voor het gebruik van het stroomnet, nvdr.) ofwel moet de terugdraaiende teller voor 15 jaar behouden blijven” liet Tommelein gisteren weten.

Hoe meer de mensen met zonnepanelen het heft in handen kunnen nemen, hoe groter het positief effect op hun factuur zal zijn

Dirk Van Evercooren, directeur bij VREG

Maar deze ochtend benadrukte de VREG in de commissie Energie van het Vlaams Parlement dat een digitale energiemeter er moet komen én financieel voordeel kan opleveren. Mensen met zonnepanelen moeten hun gemaakte stroom dan wel onmiddellijk zelf overdag verbruiken, bijvoorbeeld door de vaatwasmachine of droogkast automatisch te laten aanspringen. "Hoe meer de mensen met zonnepanelen het heft in handen kunnen nemen, hoe groter het positief effect op hun factuur zal zijn" vertelt Dirk Van Evercooren, directeur bij de VREG. 

Dat is nodig, omdat het stoomnet de massale overschoten aan zonne-energie niet meer dreigt aan te kunnen. "Als we niets doen, zal het net moeten versterkt worden en dat is erg duur" vertelt  Van Evercooren. "Een slim beheer van zonnepanelen, en daarvoor is een digitale manier noodzakelijk, is één van de manieren om de toekomst van het net te verzekeren."

De VREG lanceert morgen een website waarop eigenaars van zonnepanelen kunnen uitrekenen wat een slimme meter betekent voor hun stroomfactuur.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen