Dokters van de Wereld klaagt politiegeweld tegenover transmigranten aan, Comité P deelt bevindingen niet

Hulporganisatie Dokters van de Wereld maakt zich zorgen over politiegeweld tegen transmigranten. De organisatie zegt dat ze tientallen meldingen hebben gekregen. Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, zegt dat het een onderzoek voert naar de controle van transmigranten door de politie, maar deelt de bevindingen van de organisatie niet. 

Dokters van de Wereld heeft 440 transmigranten bevraagd. Een kwart van hen zegt dat ze in contact zijn geweest met politiegeweld. Volgens de verklaringen gaat het dan om het afnemen van persoonlijke bezittingen, zoals smartphones, cash geld en medicatie, naaktfouilles en hardhandig vastgrijpen. 

Dat verklaart Louisa Ben Abdellalidh, zij is coördinator van het medisch team van Dokters van de Wereld, aan het Noordstation.  De vernederingen en mishandelingen gebeuren volgens haar zeker niet consequent en overal. Volgens Abdellalidh gaat het blijkbaar over enkele politiekantoren.   

"Ik heb een patiënt die lijdt aan een mogelijk dodelijke aandoening, haar medicijnen werden afgepakt. We hebben 7 dagen nodig gehad om de medicijnen terug te krijgen, en zijn 3 keer heen en weer naar het commissariaat moeten gaan. Ondertussen moest de patiënt gehospitaliseerd worden", zegt Ben Abdellalidh. 

Comité P voert onderzoek, politiebonden zijn misnoegd

Het kabinet Binnenlandse Zaken, van bevoegd minister Jambon, heeft weet van de verhalen.  "Uiteraard nemen we het rapport door, maar ook het Comité P voert onderzoek naar de verschillende verklaringen van transmigranten. Dat onderzoek loopt al langer en is diepgaander." Het Comité P wil nog niet ingaan op de details van het lopende onderzoek, maar zegt wel dat hun eerste bevindingen de andere kant uitgaan.

Politievakbond VSOA is misnoegd. VSOA-voorzitter Vincent Houssin spreekt van "gratuite beschuldigingen". "Het land stond al lang op stelten als er daadwerkelijk zoveel mensen mishandeld zouden zijn", reageert  Houssin. "Politiemensen raken compleet gedemotiveerd door alle beschuldigen en extra taken die ze erbij moeten nemen."

Meest gelezen