Videospeler inladen...

Een goed onderhouden verwarmingsketel kan levens redden

Na de warme zomer én nazomer, wordt het nu toch kouder.  Het moment waarop we onze centrale verwarming of andere verwarmingstoestellen in huis weer in gang zetten. Het Antigifcentrum waarschuwt in deze periode van het jaar voor CO-vergiftiging. Want verwarmingsketels moeten regelmatig onderhouden worden, en dat gebeurt niet altijd even nauwgezet. 

De koudere dagen komen er aan. Winterjassen en sjaals worden van zolder gehaald. Het moment ook waarop de centrale verwarming of een andere verwarmingstoestel in huis weer wordt aangezet. Let dan zeker op, want verwarmingsketels moeten regelmatig onderhouden worden. Die verplichting kan wel verschillend zijn, afhankelijk van waar je woont en hoe je verwarmt.

In Vlaanderen moeten gasketels om de twee jaar worden nagekeken door een erkend technicus. In Brussel en Wallonië moet dat maar om de drie jaar.

Verwarm je op stookolie, of heb je een kachel op houtpellets dan moet je de verwarmingsketel elk jaar laten controleren, waar je ook woont.

Een slecht onderhoud, houdt gevaren in. Het Antigifcentrum waarschuwt dan ook voor CO-vergiftiging. “Mensen moeten zich bewust zijn van de gevaren”, zegt dokter Marijke Fortuin van het Antigifcentrum. “Als er zich problemen voordoen moeten mensen de signalen kunnen erkennen.”

Wat kan wijzen op CO-gevaar?

  • Waarnemen van een geur van verbrandingsgassen
  • Neerslaande waterdamp of condens in de kamer
  • Fysieke klachten zoals een loom gevoel, hoofdpijn, duizeligheid…

Daling CO-ongevallen in badkamers, stijging met petroleumkachels

Het Antigifcentrum registreert het aantal ongevallen met CO sinds 1995. Toen waren er bijna 1.600 slachtoffers per jaar. In 2017 waren er iets meer dan 800 slachtoffers. Een halvering op bijna 20 jaar. Maar elk slachtoffer, is er één te veel. Het centrum merkt vooral een daling van het aantal ongevallen in badkamers. Dat komt omdat bepaalde types van ‘onveilige’ toestellen er niet meer mogen gebruikt worden.

Het Antigifcentrum ziet wel een toename van incidenten met petroleumkachels, het soort verplaatsbare toestellen die gevuld worden met petroleum en niet zijn aangesloten op een schoorsteen. “Die toestellen verspreiden verbrandingsgassen in de kamer en zijn daardoor onveilig”, verduidelijkt dokter Marijke Fortuin.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen