Mag een linkse politica een peperduur horloge dragen? Hetze op Duitse sociale media

Een foto van een sociaal-democratische politica met een peperduur horloge rond de pols heeft deining veroorzaakt op de Duitse sociale media. 

Op Facebook diepte iemand een vier jaar oude foto van de Berlijnse SPD-politica en staatssecretaris Sawsan Chebli op. Uitvergroot daarin: een beeld van de Rolex ter waarde van 7.300 euro die ze om haar pols heeft. "Alles wat je over de stand van de sociaal-democratie moet weten", luidt het bijschrift.

Foto: Facebook.

Het bericht ontlokte honderden commentaren op Facebook en Twitter, waar de hashtag #Rolex binnen enkele uren trending was. Sawsan Chebli werd salonsocialisme verweten. "Haar kiezers kunnen amper de huur betalen, maar zij loopt rond met een Rolex", was de teneur. 

Schandpaal

Maar er kwam ook veel kritiek op de manier waarop Chebli aan de schandpaal werd genageld. Ook politieke concurrenten schoten haar te hulp. "Wat Sawsan Chebli in openbare dienst verdient, is bekend", reageerde de leider van de liberale partij (FDP) Christian Lindner. "Wat ze met het geld dat ze verdient privé doet, gaat niemand wat aan. Men hoeft niet arm te zijn om tégen armoede te zijn."

Dat juist Chebli, dochter van Palestijnse asielzoekers, zo onder vuur wordt genomen, komt ook nog door iets anders, zo luidt intussen een commentaar in het weekblad Die Zeit. "Sommige Duitsers met Duitse voorouders vinden het kennelijk beledigend dat mensen met buitenlandse roots in dit land rijk kunnen zijn."

Niemand moet mij zeggen wat armoede is

Chebli had zich zelf al in de discussie gemengd met een persoonlijk bericht op Twitter. "Wie van jullie, haters, heeft met 12 broers en zussen in twee kamers gewoond, op de grond geslapen en gegeten, 's weekends hout moeten hakken omdat de kolen te duur waren? Wie moest maanden wachten op kleurpotloden? Niemand moet mij zeggen wat armoede is."

Chebli's ouders kwamen in de jaren 70 naar Duitsland, de politica groeide op in armoede. Door haar indrukwekkende parcours wordt ze vaak een toonbeeld van integratie genoemd, maar tegelijk is ze al meermaals een mikpunt van scheldpartijen geweest. Door deze nieuwe hetze heeft ze beslist om zich even ver weg van de sociale media te houden.