Eigen brandjes blussen: Duitse brandweerlui bekennen zelf brand te stichten om te kunnen blussen

In Duitsland hebben drie brandweerlui bekend dat ze een aantal branden stichtten in de West-Duitse stad Neuss, om ze zelf te kunnen blussen. Ze riskeren hoge geldboetes en zelfs een gevangenisstraf opgelegd te krijgen.

Drie vrijwilligers bij het brandweerkorps van de stad Neuss hebben tussen oktober 2017 en januari 2018 dertien branden gesticht, om die vervolgens zelf te kunnen blussen. Dit bekende een van de verdachten aan de rechter in Düsseldorf. 

De beschuldigden, tussen 20 en 23 jaar, zeiden dat ze hun daden stelden uit "een verlangen om branden te blussen". De advocaten van de twee medeverdachten gaven gelijkaardige verklaringen voor de start van het proces.

Hun acties veroorzaakten voor net geen miljoen euro aan schade, aan voertuigen en gebouwen. De brandweerlui staken auto's, vrachtwagens en motorfietsen in brand.

Ze riskeren gevangenisstraffen en hoge compensatiebetalingen opgelegd te krijgen.

Meest gelezen