Videospeler inladen...

Gedaan met plastic borden, wattenstaafjes en rietjes: Europees Parlement kiest voor verbod op wegwerpplastic

Het is gedaan met plastic wattenstaafjes, borden, bestek, rietjes en roerstaafjes. Het Europese Parlement keurt met een grote meerderheid het wetsvoorstel van de Europese Commissie rond het gebruik van wegwerpplastic grotendeels goed. Er starten nu onderhandelingen met de lidstaten om een definitief akkoord te vinden. 

Plastic wattenstaafjes, borden, bestek, rietjes en roerstaafjes mogen niet langer gebruikt worden. Europa bant wegwerpplastic om zo komaf te maken met de plastic soep. 571 parlementsleden steunen het voorstel. 53 parlementsleden stemden tegen. 34 onthielden zich. Er starten nu onderhandelingen met de landen om een definitief akkoord te vinden. Ook het gebruik van lichte plastic zakjes en hamburgerdoosjes gemaakt van piepschuim is niet langer toegestaan. 

Onder het motto van "de vervuiler betaalt", zullen de producenten voortaan mee de kosten moeten dragen voor de opruiming en verwerking van hun plastic producten. “Dit is ontegensprekelijk een belangrijke stap vooruit", zegt Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA). De bijkomende maatregel van de milieucommissie in de strijd tegen plastic sigarettenpeuken werd ook goedgekeurd. Ook de sigarettenindustrie moet dus mee betalen voor het opruimen en verwerken van peuken.

Tegen 2025 moeten lidstaten de nodige maatregelen treffen zodat 90 procent van de plastic flessen voor eenmalig gebruik apart worden ingezameld. "Een ambitieuze, maar haalbare maatregel", zegt Demesmaeker.

Ook het voorstel dat bepaalt dat dopjes moeten vastzitten aan plastic flesjes werd goedgekeurd. Producenten van frisdranken en bruiswater krijgen twee jaar langer de tijd om de overstap te maken.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Gemengde plastics worden gescheiden ingezameld en zijn niet zo moeilijk te recycleren. Dat blijkt uit een reportage in "Terzake" die u hieronder kan zien.

Videospeler inladen...

Meest gelezen