Videospeler inladen...

Explosieven gevonden in post voor Clinton en Obama, ook CNN-kantoren ontruimd wegens verdacht pakket

Er zijn explosieven gevonden bij de post die bestemd was voor gewezen Amerikaans president Barack Obama en gewezen minister van Buitenlandse Zaken en presidentskandidate Hillary Clinton. Ook bij de nieuwszender CNN is een verdacht pakket aangetroffen, met daarin vermoedelijk een pijpbom. De kantoren van de zender in New York werden uit voorzorg ontruimd. Mogelijk zijn er nog meer bompakketten verstuurd.

Het pakket dat bestemd was voor Clinton werd aangetroffen bij de woning van de Clintons in Chappaqua in de staat New York. Het pakket dat gericht was aan Barack Obama werd verstuurd naar zijn kantoor in Washington DC. Beide pakketten werden meteen onderschept.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst Secret Service liepen Clinton en Obama op geen enkel moment het risico de pakketjes daadwerkelijk te ontvangen, want alle post die aan hen is gericht, wordt vooraf gecontroleerd.

Cameraploeg in de buurt van de woning van Obama in Washington.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De pakketten werden bij screeningprocedures van de post onmiddellijk als mogelijk explosief geïdentificeerd en werden op gepaste wijze behandeld", zo staat het in een mededeling. De Secret Service heeft een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de pakketten. 

In een verklaring heeft het Witte Huis "de pogingen tot een gewelddadige aanval" veroordeeld.

Nieuwszender CNN had aanvankelijk gemeld dat een gelijkaardig pakket gericht aan het Witte Huis elders in Washington zou zijn onderschept, maar de Secret Service heeft dat ontkend. De veiligheidsdienst zegt dat het geen pakket onderschept heeft dat bestemd was voor het Witte Huis. 

Videospeler inladen...

Kantoren CNN ontruimd

Ook bij CNN zelf werd daarna een verdacht pakket aangetroffen. De Time Warner Building, waar de kantoren van de zender in New York gevestigd zijn, werden uit voorzorg ontruimd.

(lees voort onder de tweets)

Het pakket dat bij CNN is terechtgekomen, bevatte volgens de politie het een pijpbom, een tuig met een staaf en draden. De ontmijningsbrigade van de politie was snel ter plaatse, en kon het pakket verwijderen. Mensen kregen intussen te horen dat de buurt weer veilig is. Bij CNN is ook een envelope met wit poeder aangetroffen. De inhoud daarvan wordt onderzocht.

Het pakket was volgens functionarissen geadresseerd aan de voormalige CIA-directeur John Brennan, die werkte onder de regering van Obama. Hij is regelmatig bij CNN te gast en uit vaak kritiek op president Trump.

Ook bij de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, is een verdacht pakket aangekomen, maar na onderzoek blijkt de inhoud onschadelijk te zijn. Cuomo sluit niet uit dat er nog meer gelijkaardige pakketten zijn verstuurd. Hij zegt dat terroristen ons angst willen aanjagen, maar dat wij dat niet zullen toelaten.

Ook volgens de burgemeester van New York, Bill De Blasio,  hebben we te maken met terrorisme. Hij kondigde ook een verhoogde aanwezigheid van de veiligheidsdiensten op straat aan, zodat de New Yorkers zich veilig kunnen voelen.

Florida

In de staat Florida werd nog wat later ook een verdacht pakket aangetroffen in de buurt van het kantoor van het Amerikaanse congreslid Debbie Wasserman Schultz, de ex-voorzitster van het nationaal comité van de Democraten. Wasserman Schultz had tijdens de presidentiële campagne in 2016 ontslag genomen, nadat er aantijgingen waren gekomen dat ze Hillary Clinton tijdens de voorverkiezingen zou hebben bevoordeeld. 

 Volgens bronnen van CNN was het pakket bij Debbie Wasserman Schultz eigenlijk bestemd voor Eric Holder, een Democratische politicus die onder president Obama nog minister van Justitie was. Maar omdat het adres verkeerd was, kwam het pakket terecht bij Wasserman Schultz, die als afzender was vermeld. Nog volgens CNN stond op de pakketten voor Obama en Clinton dezelfde afzender vermeld.
 

Ook Hongaars-Amerikaanse zakenman Soros kreeg eerder deze week bompakket

Eerder deze week, maandag,  werd een pakket met een naar verluidt soortgelijk explosief, een pijpbom, ook al gevonden bij het huis van de Hongaars-Amerikaanse zakenman en miljardair George Soros in de staat New York.

Een medewerker vond het pakje in de brievenbus, Soros was op dat moment niet thuis. De bom die bij Soros was gevonden, was een ijzeren staaf van zo'n 15 centimeter, gevuld met explosief materiaal. De explosievenopruimingsdienst bracht hem gecontroleerd tot ontploffen.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen