Video player inladen...

Hendrik Bogaert over hoorzitting gevechtsvliegtuigen: "Niet de beste dag voor de parlementaire democratie"

De haastig georganiseerde parlementaire hoorzitting over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen toont totaal geen respect voor het parlement. Dat zegt Dirk Van der Maelen (SP.A) in een discussie met Hendrik Bogaert in "Terzake". Bogaert beaamt dat het niet de beste dag was voor de parlementaire democratie.

"Wij zijn pro-parlement", zegt Bogaert. "Ik denk dat de hoorzitting van vandaag een beetje gediend heeft als golfbreker voor de beslissing die wellicht aan het komen is. " Algemeen wordt verwacht dat de regering morgen zal aankondigen dat het Amerikaanse F-35 vliegtuigen zal aankopen ter vervanging van de F-16's.

Over die beslissing op zich zijn Van der Maelen en Bogaert het wel niet eens. Bogaert zegt dat hij hoopt dat de regering het toestel kiest met de beste prijs/kwaliteit verhouding, of dat nu een Amerikaans toestel is of niet.  Van der Maelen herhaalt nog eens waarom de F-35 een slechte keuze zou zijn. Er zijn nog tientallen mankementen aan het vliegtuig, de kosten swingen de pan uit en premier Michel gedraagt zich als de onderaannemer van de US Air Force.

Van der Maelen pleit ervoor om nog zes jaar langer met de F'16s te vliegen en intussen af te toetsen of een Europese luchtmachtproject mogelijk is. Bogaert zegt dat hij ook voor een Europees project is, maar dat we de tijd niet hebben om daarop te wachten en dat we nu een beslissing moeten nemen om te beletten dat onze piloten op een dag uit de lucht komen vallen.

Bekijk hier het hele debat tussen Bogaert en Van der Maelen in "Terzake".

Video player inladen...