Videospeler inladen...

Hoeveel mensen brachten in uw gemeente geen geldige stem uit?

In Vlaanderen bracht 11 procent van de stemgerechtigden op 14 oktober geen geldige stem uit. Dat is een kleiner aandeel dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Ook in Brussel daalt het aantal niet-stemmers, maar onder de taalgrens is de trend omgekeerd. Hoe groot zijn de verschillen? Hieronder een overzicht van het aandeel niet-stemmers in alle Belgische gemeenten.

Net zoals bij voorgaande verkiezingen, ligt het aandeel geldige stemmen ook nu weer een pak hoger in Vlaanderen dan in de rest van het land. Tot de 11 procent niet-stemmers behoren zowel de Vlamingen die niet kwamen opdagen op 14 oktober als zij die een ongeldige stem uitbrachten.

In het Franstalige landsgedeelte stemde een kleine 16 procent ongeldig, terwijl in Brussel en in de Oostkantons respectievelijk 21 procent en 25 procent van de mensen geen geldige stem uitbracht. In de Duitstalige gemeente Burg-Reuland, de slechtste leerling van de Belgische klas, werd door maar liefst 36 procent van de bewoners niet gestemd.

Vlaamse gemeenten

Dergelijke uitschieters kennen we in Vlaanderen niet, maar ook binnen ons landsdeel kunnen verschillen worden opgetekend. In Mesen en Glabbeek is het aandeel niet-stemmers bijvoorbeeld kleiner dan 5 procent, terwijl dat percentage in Drogenbos en Haacht tot boven de 20 procent klimt.

In Vlaanderen ligt het aandeel niet-stemmers gemiddeld iets hoger in de kust- en faciliteitengemeenten en ook in grootsteden als Gent en Antwerpen ligt het cijfer traditiegetrouw iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Beide steden kennen een aandeel van zo'n 13 procent niet-stemmers.

In Wallonië doen de grootsteden het wel nog een stuk slechter dan in Vlaanderen. Vooral de as Bergen-Charleroi-Namen-Luik valt op. In geen enkel van die vier steden bleef het aandeel niet-stemmers onder de 20 procent.

Met 21 procent scoorde Drogenbos, in de rand rond Brussel, dus het slechtste qua mensen die kwamen stemmen. Mesen scoorde dan weer goed, met amper 3 procent van de kiezers die niets van hen lieten horen. Burgemeesters Sandy Evrard van Mesen en Alexis Calmeyn van Drogenbos reageerden in "De wereld vandaag". 

Meest gelezen