Nederlandse basisschool vraagt ouders bij te springen bij ziekte leerkracht

In het Nederlandse Hoorn heeft een basisschool een originele oplossing gevonden om het lerarentekort aan te pakken. Als een leerkracht langer dan een dag ziek is, vraagt de directie aan ouders om bij te springen. Niet als leerkrachten, wel als oppassers.

Basisschool Het Kompas uit Hoorn kampt, zoals veel andere scholen in Nederland, met een nijpend lerarentekort. Daarom krijgen ze de roosters niet gevuld als er leerkrachten langdurig ziek zijn. Om te voorkomen dat kinderen thuis moeten blijven bij ziekte van de leraar, vragen ze aan de ouders om bij te springen. 

De school gaat zelf educatief spelmateriaal voorzien, de ouder zou enkel aanwezig moeten zijn als oppasser. “Op die manier zorgen we dat het onderwijs aan de kinderen toch voortgang vindt", zo zegt directeur Jaap Muurling.

Volgens Muurling is het oppas-plan “een noodoplossing”. Het is niet de bedoeling dat ouders meerdere dagen na elkaar worden ingezet. De ouders worden ook pas bij de 2e dag ziekte ingezet. De 1e dag gaan de kinderen gewoon naar huis.

De ouders werden vorige week per brief ingelicht over het plan. De meningen waren verdeeld. 

Breder probleem

Ook andere scholen worstelen met het tekort aan leraren. In Zaandam is een school tijdelijk genoodzaakt over te stappen op een 4-dagen week. In Lelystad werd een andere klas dan weer een week naar huis gestuurd omdat er geen vervanging werd gevonden. De oorzaak ligt onder meer bij het tekort aan invalskrachten.

Meest gelezen