Nieuw rapport Amnesty International: "130.000 afgedankte Turkse overheidswerknemers wachten op gerechtigheid"

In een nieuw rapport van Amnesty International dat vandaag werd gepubliceerd, analyseert de organisatie het ontslag van tienduizenden Turkse overheidsmedewerkers in de nasleep van de couppoging in 2016. De conclusie is bedroevend: bijna niemand ontving een uitleg of compensatie, weinigen werden opnieuw aangenomen.

Uit het Amnesty International-rapport ‘Purged beyond return? No remedy for Turkey’s dismissed public sector workers’ blijkt dat tienduizenden overheidsmedewerkers, die in de nasleep van de couppoging in 2016 werden ontslagen, nog steeds geen uitleg of compensatie hebben gekregen voor hun ontslag. 

Dokters, academici, leerkrachten, politieagenten en andere openbare werknemers werden op willekeurige basis ontslagen wegens vermeende 'banden met terreurgroepen'. Deze ontslagen vonden plaats tijdens de noodtoestand, die volgde op de couppoging in 2016. De Turkse regering richtte in 2017 een commissie op om de ontslagen te onderzoeken. Volgens het rapport van Amnesty is die onderzoekscommissie echter 'totaal ongeschikt voor de taak'.

Uit het onderzoek van Amnesty blijkt dat de commissie 'niet onafhankelijk is, tergend traag werkt en zwak bewijsmateriaal hanteert om ontslagen te handhaven'. Zo worden onschuldige activiteiten, zoals lid worden van een bepaalde vakbond of een smartphone-app downloaden, als geldige ontslagreden aanvaard. Ook duren de onderzoeksprocedures heel lang: op 5 oktober 2018 was een derde van de 125.000 verzoeken afgehandeld. De getroffenen moesten 7 tot 21 maanden wachten op een beslissing van de commissie. De resultaten spreken boekdelen: minder dan 7 procent, of 2.300 gevallen, van de onderzochte ontslagen werd ingetrokken. 

Met hun rapport wilt Amnesty International aandacht vragen voor deze inbreuk op het internationale recht, met name het recht op een eerlijk proces in burgerlijke procedures. Ze vragen Turkije de getroffenen opnieuw een job te geven en hen te compenseren voor het leed dat hen is aangedaan. 

Meest gelezen