"Regelmatig ongevallen met steigers in de bouw, maar aantal vermindert"

Er gebeuren regelmatig ongevallen met steigers in de bouw, maar het aantal vermindert de laatste jaren. Dat zegt Liesbeth Reekmans, verantwoordelijk discipline bouwen en gebouwen bij groep IDEWE, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Het is nog te vroeg om uit te maken wat de oorzaak is van het instorten van de stelling aan het centraal station in Antwerpen, maar in het algemeen zijn er een aantal mogelijke oorzaken, zegt Reekmans. "Zo is het belangrijk dat geen enkel onderdeel van de steiger mag bewegen. Een ander veel voorkomend probleem is dat de steiger niet voldoende verankerd is in de gevel waartegen hij opgebouwd is."

Een ander veel voorkomend probleem is dat de steiger niet opgewassen is tegen de lasten die erop inwerken.  Het gaat daarbij in eerste instantie om de weersomstandigheden, maar ook de belasting van het materieel van de werknemers.

Dalende trend

"Er gebeuren regelmatig ongevallen met werken op hoogte in de bouwsector", zegt Reekmans.  "Dat is het meest voorkomende ongeval, vaak met doden of zwaargewonden tot gevolg.  Het gaat jaarlijks om 4.000 ongevallen en een tiental doden."

"Er zijn al heel wat maatregelen genomen in de sector en we zien dat het aantal ongevallen vermindert. Dat heeft te maken met het feit dat er alsmaar betere steigers zijn en dat er meer opleidingen worden gegeven, maar het blijft zeker heel belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. "

Verantwoordelijke

"De werkgever die de steiger plaatst, moet een bevoegd persoon aanstellen die eindverantwoordelijk is voor de constructie. Hij moet toezicht houden en voor aanvang van de werken de steiger vrijgeven aan de gebruikers. We zien dat dat in de praktijk niet altijd gebeurt, maar het blijft een verplichting van de werkgever om die persoon aan te stellen", zegt Reekmans.

"Ook de gebruiker moet een opleiding krijgen om het juist gebruik van de steiger te garanderen. De veiligheidscoördinator coördineert de veiligheid op de werf en adviseert de bouwheer en de architect daarover. Hij is niet verantwoordelijk, maar moet de bouwheer en architect natuurlijk goed adviseren", besluit Reekmans.

Beluister hier het hele gesprek met Reekmans in "De wereld vandaag".

Meest gelezen