Videospeler inladen...

Het blijft kurkdroog: veel regen nodig deze winter om reserves aan te vullen

De grondwaterstand staat momenteel erg laag. Voor het drinkwater is er nog geen probleem, maar als het deze winter niet veel regent is dat wel nefast voor de natuur. "Er moet nog veel regen vallen om dit goed te maken", klinkt het bij Natuurpunt. Al wordt wel benadrukt dat het te vroeg is voor een noodkreet.

Hieronder staat de grondwaterkaart van Vlaanderen zoals die wordt bijgehouden in de Databank Ondergrond Vlaanderen van het Departement Omgeving. Op West-Vlaanderen na staat het grondwater in bijna het hele land zeer laag. Dat is het gevolg van de droogte van afgelopen zomer die eigenlijk nog steeds aansleept. Het heeft af en toe wel geregend, maar nooit genoeg om de voorraden voldoende aan te vullen.

Lees verder onder de kaart

"Het is kurkdroog", zegt ook weerman Frank Deboosere. "In Ukkel is sinds januari maar twee derden van de neerslag gevallen van wat er normaal zou moeten vallen. In het westen van het land is hier en daar maar de helft gevallen van wat we normaal in een heel jaar krijgen."

In het westen van het land is hier en daar maar de helft gevallen van wat we normaal krijgen

Frank Deboosere, weerman

Hoe uitzonderlijk is deze droogte nu? "Er zijn vergelijkbare jaren geweest in 1976 en in 1921", zegt Deboosere. "Laten we hopen dat er in november en december nog meer regen valt. Meestal valt er in de winter veel regen en nu gaan we die zeker verwelkomen."

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Geen probleem voor drinkwater

Voor de drinkwatervoorziening is er voorlopig geen probleem. "De voorraden worden nog altijd aangesproken, maar de vraag is natuurlijk veel lager dan in de zomer", zegt Carl Heyrman van AquaFlanders geruststellend aan VRT NWS. "Mensen sproeien hun tuin niet meer en ze voorspellen volgende week zelfs regen."

Het moet deze winter en komend voorjaar voldoende regenen om de voorraden voldoende aan te vullen voor volgende zomer

Carl Heyrman, AquaFlanders

Die regen zal niet genoeg zijn om de grondwaterstand bij te vullen. "We hebben nu twee erg droge jaren op rij gehad", zegt Heyrman. "Het moet deze winter en komend voorjaar voldoende regenen om de voorraden genoeg aan te vullen voor volgende zomer." Anders komen we volgend jaar -net als de afgelopen zomer- weer in de problemen.

Wel problematisch voor de natuur

De lage grondwaterstand is wel problematisch voor de natuur. "Er zijn nu heidevennen die volledig droog staan", legt Wim Veraghtert van Natuurpunt uit aan VRT NWS. Hij benadrukt wel dat hij geen noodkreet slaakt. Op veel plaatsen staan poelen droog en beginnen die zelfs te verbossen. De bijhorende diersoorten zoeken voorlopig andere oorden op. Bepaalde trekvogels bijvoorbeeld trekken iets verder weg om gevulde poelen te vinden.

Ook de typische herfstfauna laat op zich wachten. Zo zijn er erg weinig paddenstoelen, omdat die een vochtige omgeving verkiezen. Die blijven nu in de grond wachten op regen. Als het de komende weken hard gaat regenen, kunnen de paddenstoelen alsnog massaal uitkomen. "De dieren die normaal gesproken van die paddenstoelen leven, kunnen voorlopig bijvoorbeeld beukennootjes eten", zegt Veraghtert. "Daar zijn er nu wel heel veel van."

Op korte termijn is de aanhoudende droogte dus nog niet rampzalig. "Het is nog niet supererg, maar dan moet dat wel beteren tegen het voorjaar." En met beteren bedoelt Veraghtert vooral dat het lang en veel moet regenen. "Het beetje motregen als vandaag zal niet genoeg zijn", zegt hij.

Het is nog niet supererg, maar dan moet dat wel beteren tegen het voorjaar

Wim Veraghtert, Natuurpunt

Amfibieën bijvoorbeeld planten zich tijdens het voorjaar voort in water. "Maar dan moet er natuurlijk wel water staan in de voortplantingswateren." In het andere geval komen die amfibieën dit voorjaar in de problemen. Dat wil trouwens niet zeggen dat die massaal gaan uitsterven, want volgens Natuurpunt is een jaar zonder voortplanting niet per se een grote ramp.

Videospeler inladen...

Meest gelezen