Verhofstadt vraagt Tusk om regeringsleiders op te sluiten

“Brexit, zoals te verwachten, geen vooruitgang. Migratie, geen vooruitgang. De eurozone, geen vooruitgang.” Zo begon Verhofstadt vandaag zijn speech in het Europees Parlement waarin hij de "Europese Top-methode" aanklaagt en oproept aan de regeringsleiders hun verantwoordelijkheden op te nemen.

Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf

Guy Verhofstadt, fractieleider ALDE

“Waar was het nodig voor om een Europese Raad te houden in oktober? Er is niets beslist.” Guy Verhofstadt, fractieleider ALDE, reageert in zijn speech verontwaardigd over de Europese Top van vorige week. Hij klaagt de huidige “Europese Top-methode” aan, waarbij de regeringsleiders vier keer per jaar gedurende 2 dagen samen vergaderen. Maar volgens hem kan het zo niet verder. “De top is nog niet begonnen of ze staan al te popelen om terug naar huis te mogen”, zegt Verhofstadt. “Ze moeten worden opgesloten in een vergaderzaal. Zonder schone kleren, zonder proper ondergoed. Tot ze eindelijk hun verantwoordelijkheden opnemen en de migratie- en eurozone hervormingen doorvoeren. Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf na twaalf”, aldus Verhofstadt.

Hij klaagt in zijn betoog het gebrek aan vooruitgang over de brexit-kwestie aan. “Mevrouw May zegt dat 95 procent van de deal rond is. Meneer Barnier 90 procent. Maar of het nu 90, 95 of 99 procent is, zolang er geen oplossing is voor de Ierse grens is het 0 procent voor het Parlement”. Hij vraagt aan Tusk, voorzitter van de Europese Raad, om meer druk te zetten achter de onderhandelingen. “We moeten voorkomen dat onze burgers de negatieve gevolgen dragen van deze brexit-tragedie”, zei Verhofstadt deze ochtend in het Europees Parlement.

Hij reageert ook teleurgesteld op de migratieonderhandelingen van vorige week. “Het is nu vier maanden geleden dat in juni de Europese Raad beloofde dat er een enorm pakket op tafel zou komen. Frontex zou een volwaardige Europese grens- en kustwacht worden. Maar ook hier is geen akkoord over bereikt", zegt Verhofstadt. Ook betreurt hij het dat er geen vooruitgang is geboekt in de hervormingen van de Dublin-akkoorden, iets wat 2 jaar geleden al op de politieke agenda werd geplaatst door de Europese Commissie.

Waar is het bestuur van de EMU die dit soort "cowboy gedrag" van de Italiaanse regering kan stoppen?

Guy Verhofstadt, fractieleider ALDE

Op het einde van zijn speech waarschuwt Verhofstadt voor de mogelijkheid van een nieuwe financiële crisis en beklaagt hij “het cowboygedrag van de Italiaanse regering.” Hij vindt de houding van de Italiaanse regering onverantwoord. Maar hij zegt ook dat een deel van de verantwoordelijkheid bij de Europese Raad ligt. Verhofstadt begrijpt dan ook niet dat de Europese Raad zich - volgens hem - nalatig opstelt. Hij vraagt aan Tusk dat hij samen met zijn collega's zijn verantwoordelijkheden opneemt en eindelijk werk maakt van een efficiënt bestuurssysteem voor de eurozone. 

Meest gelezen