Verkeerde verkozenen aangeduid in Haacht, Keerbergen en Puurs-Sint-Amands

In de Vlaams-Brabantse gemeenten Haacht en Keerbergen en in Puurs-Sint-Amands, in de provincie Antwerpen, zijn na de verkiezingen van 14 oktober in totaal vier verkeerde verkozenen aangeduid. Dat komt omdat in een aantal stembureaus niet alle stemmen werden geteld, doordat USB-sticks te snel uit de computer werden getrokken, zo meldt het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er is geen impact op zetelverdelingen tussen partijen.

De vergissing werd in totaal in zes stembureaus vastgesteld, verspreid over zes gemeenten en steden in Vlaanderen. In Aalter, Machelen en Mechelen zijn er alleen gevolgen voor de volgorde van de verkozenen, maar in de drie andere plaatsen werd de verkeerde kandidaat van een partij aangeduid als verkozene in de gemeenteraad, luidt het.

In Haacht blijkt niet Hanna Farah, maar wel Luc De Bie verkozen voor de SP.A, en voor Open VLD raakte niet Nelly Willems verkozen in de gemeenteraad, maar wel Nick Van Avondt. In Keerbergen zal voor Open VLD niet Isabel Goutière zetelen, maar wel Anne-Lien Convents. En in de gemeenteraad van fusiegemeente Puurs-Sint-Amands gaat een van de N-VA-stoeltjes naar Sonja Van Nimmen (in plaats van Peggy Seeuws).

Er zijn geen gevolgen voor de zetelverdeling tussen de partijen in de gemeenteraden, en er zijn ook geen gevolgen op provinciaal niveau.

"Het totaliseren of optellen van de uitgebrachte stemmen (dit is de verwerking van de individuele stemmen tot een totaalbestand, nvdr.), is onderbroken door het vroegtijdig uittrekken van een USB-stick, waardoor niet alle uitgebrachte stemmen in rekening werden gebracht", legt het Agentschap Binnenlands Bestuur uit. Volgens het agentschap is er "duidelijk" sprake van "een onbedoelde handeling bij het afsluiten van het stembureau".

Meest gelezen