Videospeler inladen...

Vinvis op drift voor de kust van Oostende

In de Noordzee op enkele kilometer voor de kust van Oostende en Bredene drijft een dode walvis. "Het gaat om een gewone vinvis", zegt marinebioloog Jan Haelters van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Belgisch Mathematisch Model voor de Noordzee (BMM). "Vermoedelijk spoelt het kadaver in de loop van de nacht aan."

Vanmorgen rond 8 uur heeft een schip van de marine het drijvende kadaver opgemerkt. "Het kadader drijft nu voor de kust van Oostende en Bredene enkele zeemijl buiten de kust", zegt Haelters. Het BMM heeft op basis van de huidige stroming en wind berekend dat het kadaver zal aanspoelen. "Vermoedelijk zal dat in de loop van de nacht gebeuren."

Uit de beelden hebben de biologen al kunnen opmaken dat het om een gewone vinvis gaat. "De precieze soort hebben we nog niet kunnen vaststellen", zegt hij. "Het zou tussen de 12 en 15 meter lang zijn".

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen