Vroegere diamantspeurder krijgt 18 maanden cel met uitstel voor witwassen, zwaardere straf dan in eerste aanleg

Een vroegere diamantspeurder van de gerechtelijke politie in Antwerpen heeft in beroep 18 maanden cel met uitstel gekregen voor witwassen. Dat is een zwaardere straf dan in eerste aanleg. "Hij heeft zijn eigen reputatie en die van zijn collega’s geruïneerd", benadrukt het Antwerpse hof van beroep in zijn arrest.

Bij een huiszoeking enkele jaren geleden trof de politie voor een half miljoen euro aan goud en diamanten aan in de slaapkamer van de diamantspeurder. Op dat moment gold de commissaris als een expert in diamantfraude. Het gerecht vermoedde dat de herkomst van de diamanten illegaal was en dat hij die in bewaring had gekregen van een Indische diamantair, zodat ze uit de handen van schuldeisers zouden blijven.

In eerste aanleg kreeg de man enkel een opschorting van straf omdat hij een document van de Verenigde Naties vervalst had. Voor witwaspraktijken ging hij vrijuit. Maar het Antwerpse hof van beroep heeft daar vandaag anders over geoordeeld. Hij krijgt nu 18 maanden cel met uitstel en een boete van 9.000 euro voor witwassen. "De opschorting was niet gepast", vindt het hof. "De feiten zijn zeer ernstig. Hij heeft zijn eigen reputatie en die van zijn collega’s geruïneerd tegenover het publiek en de sector." De betrokken diamantair krijgt 12 maanden cel met uitstel, in eerste aanleg werd hij nog vrijgesproken. 

De commissaris werd intussen ontslagen bij de gerechtelijke politie in Antwerpen.

Meest gelezen