Videospeler inladen...

VRT-verkeersexpert Hajo Beeck­man wint de Grote Prijs Jan Wauters

De Grote Prijs Jan Wauters gaat dit jaar naar Hajo Beeckman, de verkeersexpert van de VRT. De jury looft hem onder meer om zijn "heerlijk helder Nederlands". Acteur Wim Opbrouck krijgt de publieksprijs.

"Onze winnaar beschikt over een stemgeluid dat aangenaam verrast en tot luisteren noopt. Een vrijwel foutloze dictie, een variabel spreekritme, een zinsmodulatie en frasering om een zanger of muzikant jaloers te maken." Met die woorden heeft de jury van de Grote Prijs Jan Wauters Hajo Beeckman vanavond tot winnaar van de editie 2018 uitgeroepen tijdens het VRT-taalfeest Taaldag 10 in Brussel.

Beeckman is sinds september 2015 de verkeersexpert van de VRT en gidst de kijker, de luisteraar en de lezer in die hoedanigheid door files en andere verkeersproblemen. Daarnaast geeft hij tips, wijze raad en duiding bij mobiliteit in het algemeen.

"Deze mediamens suggereert een invoelbare betrokkenheid bij zijn onderwerp en publiek", looft de jury Beeckman voorts. "Hij zal zich dan ook nooit laten betrappen op een verstrooide verspreking, annex excuussmoes."

"Hij neemt ons met rustgevend gemak en in een heerlijk helder Nederlands bij de hand en loodst ons surfend over de filegolven door de ochtendspits en door het avondlijke Nacht-und-Nebel-verkeer. Met onze winnaar luister je naar de file, ook als je niet in de file zit."

De Publieksprijs Jan Wauters gaat naar Wim Opbrouck. Voor die prijs hebben bijna 4.000 mensen hun stem uitgebracht. 1 op de 5 stemmen ging naar de acteur en presentator van "Bake off Vlaanderen". "Zijn teksten en presentatie zijn snoepjes voor de taalliefhebber", zegt de jury.

"Taalbeheersing en grote creativiteit"

De Grote Prijs Jan Wauters lauwert sinds 2011 een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit getuigt". De prijs is vernoemd naar sportverslaggever Jan Wauters die in 2010 overleed.

Zijn weduwe Thérèse zat de jury voor. De andere leden waren Annie Van Avermaet (voormalig directeur van het Instituut voor Levende Talen), Leo Hellemans (voormalig gedelegeerd bestuurder van de VRT), Wim Vanseveren (directeur van deBuren), Birgit Van Mol (nieuwsanker bij VTM), Kristof Demasure (woordvoerder van SBS Belgium), An De Moor (talenbeleidcoördinator Odisee) en Ruud Hendrickx (taaladviseur van de VRT).

Behalve Beeckman waren dit jaar Ayco Duyster (Radio 1), Cara Van der Auwera (Klara), Chaima Saysay (MNM), Gilles De Coster (Radio 1, Canvas, Vier), Kim Debrie (Radio 2), Lode Roels (Radio 1), Merijn Casteleyn (VTM) en Thomas Vanderveken (Canvas) voor de prijs genomineerd.

Eerdere winnaars van de Grote Prijs Jan Wauters zijn Annelies Beck (2017), Peter Vandenbempt (2016), Lieven Vandenhaute (2015), San F. Yezerskiy (2013), Gaea Schoeters (2012) en Stijn Tormans (2011).

Videospeler inladen...

Meest gelezen