Yorick Jansens

Dreigt er een stroomtekort deze winter? Elke donderdag krijgen we een update

Hoogspanningsnetbeheerder Elia zal vanaf nu wekelijks bekijken of er de week erna een risico is op stroomtekort in ons land. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Elke donderdag zal Elia een rapport bezorgen aan de minister van Energie over een mogelijke black-out. De minister moet dan beslissen of er bijkomende maatregelen nodig zijn om een tekort aan elektriciteit te voorkomen.

Aangezien amper één van de zeven kernreactoren in ons land momenteel actief is, dreigt er deze winter mogelijk een stroomtekort. Het is niet mogelijk om een globaal plan voor de hele winter op stellen, maar er zal vanaf nu wel een wekelijkse update zijn over het risico op stroomtekort.

Hoe zal het in zijn werk gaan? Iedere donderdag zal hoogspanningsnetbeheerder Elia een risico-analyse maken voor een black-out de week erna. Er wordt met andere woorden een inschatting gemaakt van een mogelijke tekort aan elektriciteit. Dat rapport wordt vervolgens bezorgd aan onze minister van Energie Marie Christine Marghem (MR).  Zij zal op haar beurt moeten beslissen of er bijkomende maatregelen moeten genomen worden om een stroomtekort te vermijden. 

Zo zou iedereen bijvoorbeeld opgeroepen kunnen worden om tijdens de avondpiek minder elektriciteit te verbruiken. 

Meest gelezen