Aangespoelde walvissen op onze stranden: een tragisch overzicht

Een walvis op een Belgisch strand, het blijft een uniek beeld. Toch is de vinvis in De Haan lang niet de eerste walvisachtige die in ons land is aangespoeld. Een trieste geschiedenis van 30 jaar gestrande zeereuzen.

1989

In 1989 was het strand van Oostduinkerke plots een nationale trekpleister. Meer dan 100.000 mensen gingen er een glimp opvangen van “Valentijn van Sint-André”, een aangespoelde potvis. Het dier was 17 meter lang, goed voor een gewicht van 40 ton. De grote publieke interesse heeft ertoe geleid dat het dier vandaag nog steeds bekend staat als de "beroemdste potvis van ons land". Bovendien werd Valentijn begraven in de abdijhoeve Ten Bogaerde mét grafsteen.

Videospeler inladen...

1994

1994 was een uitzonderlijk jaar. In Koksijde spoelden dat jaar zowaar drie potvissen aan en ook in Lombardsijde strandde een potvis.

2004

Tien jaar later, in 2004, was het weer prijs in Koksijde. Een tien meter lange potvis ligt er op het strand en ook nu komen duizenden mensen het gigantische dier bewonderen. 

Videospeler inladen...

2009

Nadat kunstenaars in 2008 een valse walvis in de Antwerpse Haven hadden geïnstalleerd, werd fictie in 2009 werkelijkheid. Een vinvis van 20 meter lang en 40 ton zwaar kwam in de Berendrechtsluis terecht. Enkele boten sleepten het dode dier naar het Sint-Annastrand waar honderden mensen het tafereel aanschouwden.

Videospeler inladen...

2012

In 2012 spoelt een potvis aan in Knokke-Heist. Het dier probeert nog wel om terug in volle zee te raken, maar tevergeefs. 

Videospeler inladen...

2015

November 2015: een opmerkelijk beeld in de Gentse haven. Een baleinwalvis ligt er op de voorboeg van een Braziliaans schip. Wellicht werd een aanvaring het dier fataal. Het skelet van de walvis kreeg in 2017 een plekje op de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent.

Videospeler inladen...

2018

Deze morgen was het dus weer zover. Een overleden vinvis werd door boten op het strand van De Haan gesleept. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen