Almaar meer gezinnen moeten afbetalingsplan voor waterfactuur vragen: "Hoog tijd om die te herzien"

Vorig jaar werden een vierde minder mensen afgesloten van drinkwater, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij waarover Het Belang van Limburg bericht. Tot zover het goede nieuws, want almaar meer gezinnen betaalden hun factuur te laat en/of moesten een afbetalingsplan aanvragen. Volgens Vlaams parlementslid Rob Beenders (SP.A) loopt het mis bij de nieuwe berekening van de waterfactuur. 

Precies 1.962 gezinnen zagen vorig jaar hun watertoevoer worden dichtgedraaid, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in haar jaarlijkse rapport. Dat is een forse daling in vergelijking met 2016, toen er nog 2.617 klanten zonder water werden gezet. 

"Het is sowieso goed dat er minder mensen worden afgesloten", reageert Vlaams SP.A-parlementslid Rob Beenders die het dossier van de waterfactuur volgt. "Het zou zelfs zo moeten zijn dat er nooit nog iemand in een welvarende regio als Vlaanderen wordt afgesloten van water. Dat zouden we moeten verbieden."

"Meer mensen komen niet meer rond"

Maar de andere cijfers van de VMM zijn iets minder bemoedigend. Zo werden bijna 235.000 mensen in gebreke gesteld voor de betaling van hun waterfactuur, 6,5 procent meer dan in 2016. Dat betekent dat ze beschouwd worden als wanbetaler omdat ze ook al niet gereageerd hebben op een herinneringsbrief voor de waterfactuur. 

Zowat 70.000 mensen vroegen een afbetalingsplan aan bij hun watermaatschappij, meer dan 10 procent meer dan in 2016. "Kijk je goed dan zie je dat dat aantal op 5 jaar tijd zelfs is verdubbeld", zucht Beenders. "Dat cijfer wijst er heel duidelijk op dat almaar meer mensen niet rondkomen op het einde van de maand. Want wie een afbetalingsplan voor water heeft lopen, heeft waarschijnlijk ook moeite met de stroom- of schoolfacturen."

Wanneer mensen zo'n afbetalingsplan aanvroegen, bedroeg hun gemiddelde uitstaande schuld bij de watermaatschappij 632 euro, ook ruim 10 procent meer dan vorig jaar. 

Nieuwe waterfactuur herzien?

Begin 2016 werd de nieuwe berekening van de waterfactuur ingevoerd. En die is volgens Beenders een van de boosdoeners. "Minister Joke Schauvliege (CD&V) heeft toen een vast abonnementsgeld ingevoerd dat voor kleine gezinnen en alleenstaanden erg hoog is. Dat is een vast forfait van 86 euro, zonder dat je een druppel water hebt verbruikt. Dat telt bij die mensen zeer zwaar door, want of je nu zuinig bent of niet: je factuur ligt zo structureel te hoog."

Beenders roept Schauvliege daarom op om die nieuwe waterfactuur snel te herzien. "Die vaste abonnementskosten moeten evenredig verdeeld worden over de alleenstaanden, kleine én grote gezinnen. Dan ga je zien dat de betaalbaarheid van de waterfactuur er echt op vooruit zal gaan."

Meest gelezen