AFP or licensors

Amerikaanse technologie-aandelen opnieuw onderuit

De technologie-aandelen op de Amerikaanse beurzen hebben de slechtste dag  in 7 jaar tijd achter de rug.

Streamingdienst Netflix was één van de opvallendste negatieve uitschieters op de Nasdaq. Het aandeel zakte 9,4 procent. Maar ook andere technologie-aandelen zoals Amazon (-5,9 %), Facebook (-5,4 %) en Google-eigenaar Alphabet (-5,2 %) gingen zwaar onderuit. De aanleiding waren de resultaten Texas Instruments.  Het bedrijf is vooral bekend van zijn rekenmachines, maar het is ook een belangrijke chipfabrikant. Texas Instruments zag de vraag naar chips vertragen. Mogelijk speelt het oplopende handelsconflict tussen Amerika en China daarbij een rol.

Beurscorrectie

De technologiebeurs Nasdaq sloot 4,4 procent lager af, de Dow Jones 2,4 procent. Zowel de Nasdaq als de Dow Jones zag hiermee de winst van dit jaar verdwijnen. De voorbije weken verloor de Nasdaq al 11,7 procent, waardoor het in een beurscorrectie zit. De Dow Jones kan met een verlies van 8,4 procent een correctie voorlopig nog vermijden. Overal maken de beurzen zich al enkele weken zorgen over de toenemende handelsspanningen. Maar ook de vrees voor een wereldwijde groeivertraging en de oplopende rente in Amerika maken beleggers nerveus.

Het resultatenseizoen (met de resultaten van het derde kwartaal) is volop aan de gang. Die kunnen duidelijk maken of de vrees van de beleggers terecht is . Ongeveer een kwart van de bedrijven in de S&P 500 (de index met de 500 grootste Amerikaanse bedrijven volgens marktkapitalisatie) heeft al resultaten bekendgemaakt. En bijna 6 op de 10 kunnen betere resultaten voorleggen dan verwacht. Maar bedrijven die hun winstverwachtingen niet halen of die hun vooruitzichten naar beneden bijstellen worden, worden dezer dagen zwaar afgestraft op de beurs. 

Meest gelezen