Australië bouwt zijn eerste afvalenergiecentrale met Vlaamse technologie

In de omgeving van Perth, in het Westen van Australië wordt straks de eerste 'Waste-to-Energy'-centrale van het land gebouwd. De technologie komt van bij ons, van Keppel-Seghers uit Willebroek. 

Veel plaats, dus storten maar?

Australiërs produceren veel afval, per hoofd 15 procent meer dan wij Belgen. Zowat de helft wordt nog altijd gestort. Plaats genoeg hebben ze daar lang gedacht. Maar milieu-overwegingen beginnen ook Down Under mee te spelen.  Bovendien weigeren de Chinezen sinds kort om 1,3 miljoen ton gerecycleerd Australisch afval te verwerken.  Het afval moet er dus lokaal en liefst duurzaam verwerkt worden.

Uitstoot van 85.000 auto's

De regio van miljoenenstad Perth heeft nu als eerste beslist dat er een hoogtechnologische afvalcentrale komt tegen 2021. Jaarlijks zal 400.000 ton afval worden verbrand en omgezet in stroom, genoeg voor 50.000 gezinnen. Het restproduct kan worden gebruikt in de (wegen)bouw.  De Australiërs vertellen er trots bij dat ze op die manier ook de CO-2 uitstoot beperken, "dit staat gelijk met 85.000 auto's van de weg halen".  

onze roostertechnologie doet straks dienst in 18 landen en 100 installaties wereldwijd

Ivan Christiaens, general manager Keppel-Seghers

De technologie komt dus van bij ons.  Het Willebroekse bedrijf bouwt steeds grotere roosterovens met veel aandacht voor energierecuperatie.  Keppel-Seghers haalde vorig jaar nog een megacontract binnen voor een afvaleiland voor de kust van Hong-Kong en is ook marktleider in China. De technologische thuisbasis blijft Willebroek. Het bedrijf werd er ooit opgericht door Hendrik Seghers.  In 2002 kwam het in handen van de Singaporese multinational Keppel, sindsien heet het Keppel-Seghers.    

Meest gelezen