Burundi zet coördinator 11.11.11 het land uit

In Burundi heeft de coördinator van het 11.11.11-kantoor ter plaatse het bevel gekregen om het land binnen de 24 uur te verlaten. Dat meldt de ngo. Drie weken geleden kwam al de plotse beslissing van Bujumbura om de activiteiten van alle internationale ngo's, waaronder ook die van 11.11.11, op te schorten. De coördinator heeft intussen het land verlaten, meldt de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging.

De ngo-medewerker had een korte dienstreis in buurland Rwanda gemaakt, en bij aankomst op de luchthaven van Bujumbura werd haar visum onverwacht geannuleerd. "Voor 11.11.11 is dit een grote klap", zegt Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11. "Wij zijn al meer dan 20 jaar actief in Burundi, waar we lokale partners ondersteunen in hun werk rond democratie, goed bestuur en burgerparticipatie. 

Voor 11.11.11 is dit een grote klap. Wij zijn al meer dan 20 jaar actief in Burundi

Bogdan Vanden Berghe

De Burundese overheid tracht haar grip op het middenveld te vergroten. Het uitzetten van onze vertegenwoordiger lijkt daarin een volgende stap te zijn. Dat een land plots alle activiteiten van internationale organisaties stopzet, is ongezien. Het is bovendien de Burundese bevolking die door de maatregel het hardst wordt getroffen." Vanden Berghe, die zelf pas terug is uit buurland Rwanda, maakt gewag van een "grimmige sfeer" in het land. "We zijn heel bezorgd over het vervolg."

Mogelijk heeft dit te maken met de thema's waarop we werken

Bogdan Vanden Berghe

Waarom de 11.11.11-medewerker nu het land moest verlaten, is niet gecommuniceerd. "Dat we niet weten wat hiervoor de aanleiding is, is natuurlijk heel onrustwekkend: je weet niet wat je verkeerd hebt gedaan", aldus Vanden Berghe. "Mogelijk heeft dit te maken met de thema's waarop we werken, maar dat weten we dus niet zeker."

Werking 11.11.11 blijft opgeschort

De werking van 11.11.11 blijft, net als die van andere internationale ngo's, verder opgeschort. De organisaties werken nu aan een nieuwe aanvraag, maar die moet beantwoorden aan verschillende criteria. Zo wil het regime de ngo's onder meer etnische quota opleggen. "We bekijken nu, in overleg met de collega's, aan welke voorwaarden we binnen ons kader aan waarden kunnen voldoen", zegt Vanden Berghe. "Sowieso willen we onze mensen en onze partners verder blijven ondersteunen, maar het wegvallen van de coördinator is daarin een groot probleem."

Politieke crisis

Burundi is al enkele jaren in de greep van een ernstige politieke crisis. Aanleiding voor die crisis was het voornemen van president Pierre Nkurunziza, in april 2015, om voor een derde, ongrondwettelijke termijn te kandideren. In juli van dat jaar werd hij verkozen, ondanks het zware geweld dat met de crisis gepaard ging. Die crisis heeft intussen al zeker 1.200 mensenlevens geëist, en minstens 400.000 mensen zijn op de vlucht gejaagd. Bij het Internationaal Strafhof loopt een onderzoek naar het overheidsgeweld. De VN raamt dat een derde van de bevolking nood heeft aan humanitaire hulp.

Het 11.11.11-kantoor in Burundi beheert een budget van rond de 500.000 euro per jaar, voor een vijftal lokale partnerorganisaties.

Meest gelezen