Foto van vroegere Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Catalaanse onafhankelijkheidsleiders doorverwezen naar rechtbank

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft 18 leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging doorverwezen naar de rechtbank. Ze zullen terechtstaan omdat ze op 27 oktober 2017 de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen hadden. Volgens de Spaanse krant El Pais moet dat proces een van de komende maanden plaatsvinden.

De vroegere Catalaanse viceminister-president Oriol Junqueras is een van de 18. De Catalanen hadden het Hooggerechtshof gevraagd om een beslissing van een lagere rechtbank om hen te berechten, om te keren.

Negen van hen, onder wie dus ook Junqueras, zullen berecht worden voor rebellie. Ze riskeren tot 25 jaar cel.

De procedure die loopt tegen vroeger minister-president Artur Mas en politici Neus Lloveras en Marta Pascal moet, nog volgens het Hooggerechtshof, niet verdergezet worden.

Meest gelezen