Ook in Charleroi komt de PTB niet in het stadsbestuur, de onderhandelingen met de PS zijn afgesprongen

De extreemlinkse PTB, de Franstalige zuster van de PVDA, stapt in Charleroi uit de coalitie-onderhandelingen met de PS van burgemeester Paul Magnette. Dat heeft lijsttrekker Sofie Merckx laten weten.

De PS haaldt bij de verkiezingen een absolute meerderheid, maar toch stelde lijsttrekker Magnette voor om de PTB in het bestuur op te nemen.  Zij zouden kunnen rekenen op twee schepenen, maar net als in Molenbeek heeft de PTB het voorstel om mee te besturen afgewezen.

"Mijnheer Magnette wil zijn stadsproject voortzetten zoals voordien. Dat bleek al bij de vorige vergadering, hij heeft dat ook zaterdag in een interview in Le Soir gezegd en hij heeft dat vandaag herhaald", zegt Merckx. "Wilde de PS werkelijk onderhandelen met ons? ", vraagt zij zich af. "Het enige voordeel is dat hij dat in Le Soir publiekelijk gezegd heeft."

Magnette van zijn kant zegt dat de PTB nooit echt moeite heeft gedaan haar verantwoordelijkheden op te nemen. "Het enige wat hen interesseert is om verkozen te raken bij de regionale en federale verkiezingen in mei", aldus de burgemeester.

 "De PTB heeft de kiezer bedrogen", is Magnette scherp. "Na een 40-jarig bestaan heeft de partij nog nooit verantwoordelijkheid gehad en verkiest ze om zich te houden aan grote demagogische discours. Wie zich aan verandering verwachtte, is eraan voor de moeite."

De onderhandelingen tussen de twee partijen zijn eigenlijk nooit echt van start gegaan. Volgens de PS waren de voorstellen van de PTB onrealistisch en onbetaalbaar. De PTB van zijn kant ergerde zich aan de stijl van "professor" Magnette.

Meest gelezen