"Uniek akkoord" bij Ryanair: maatschappij gaat Belgisch arbeidsrecht toepassen

Na maandenlange sociale onrust lijkt er nu schot in de zaak te komen: lagekostenmaatschappij Ryanair wil het Belgische personeel vanaf eind januari behandelen volgens het Belgische arbeidsrecht. Dat meldt de christelijke vakbond LBC. Vandaag valt het personeel van Ryanair onder het Ierse arbeidsrecht, en dat geeft minder sociale bescherming.

Vanaf 31 januari zal de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair voor de Belgische werknemers het Belgische arbeidsrecht respecteren. Tot op heden vielen zij onder het Ierse arbeidsrecht. De deal geldt zowel voor piloten als cabinepersoneel.

"Het is een vrij historisch akkoord. Het is voor het eerst dat Ryanair in België een juridisch sluitend document daarover ondertekent", zegt Hans Elsen van LBC. "Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel." Daarover zullen de bonden dit najaar nog verschillende keren samenzitten met de directie.

"Uniek akkoord"

Het akkoord is niet alleen historisch, maar ook uniek, legt VRT NWS-luchtvaartexpert Riadh Bahri uit. "Belgische vakbonden zijn er als eersten in geslaagd het lot van het cabinepersoneel te koppelen aan dat van de piloten."

Dat is een overwinning voor de vakbonden, omdat Ryanair-topman Michael O’Leary,  eerder altijd had volgehouden volgehouden dat hij nooit zou buigen voor de vakbonden. 

(Lees verder onder de duiding door Riadh Bahri.)

Videospeler inladen...

Overgangsperiode

Concreet beslisten de bonden en de directie om een overgangsperiode in te stellen tot 31 januari om het Belgisch recht toe te passen op het personeel. "Zo geven we Ryanair de tijd om de administratieve zaken te regelen", zegt Elsen.

"Ondertussen gaan we minstens vier keer vergaderen over de werkomstandigheden bij de twee grootste onderaannemers Crewlink en Workforce. Maar dit akkoord was nodig voor we aan de onderhandelingen konden starten." Binnen "enkele weken" wordt het overleg voortgezet.

Elsen onderstreept verder nog dat de deal die nu met Ryanair is gesloten, niets verandert aan de rechtszaken die nog lopen. Die werden door individuele werknemers opgestart.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) laat via Twitter weten dat hij tevreden is over het akkoord. "Druk heeft geloond", schrijft hij. "Nu waken over correcte toepassing."

Meest gelezen