Videospeler inladen...

Onderzoekster verklapt naam van aangespoelde vinvis: Antonius

Antonius, zo zal de vinvis genoemd worden die gisteren aangespoeld is voor onze kust. Dat heeft UGent-onderzoekster Marjan Doom gezegd in het Radio 1-programma "De wereld vandaag". Doom maakt deel uit van het team dat de walvis vandaag heeft opgeruimd op het strand van De Haan. Honderden kijklustigen waren naar de kustplaats afgezakt om naar het kadaver te komen kijken. 

De  18 meter lange vinvis werd gisteren gespot voor de kust van Oostende en Bredene. Het dier was toen al overleden. Antonius, zoals het dier post mortem genoemd wordt, werd afgelopen nacht door boten naar de kust gesleept en vond zijn laatste rustplaats op het strand van De Haan. Daar werd het kadaver vandaag door wetenschappers onderzocht en in stukken gezaagd om afgevoerd te worden naar het vilbeluik.

Het is nog niet duidelijk waar de vinvis vandaan komt en hoe hij in Belgische wateren beland is. Ook de doodsoorzaak is nog onduidelijk. Onderzoekster Marjan Doom, die het dier mee dissecteerde, heeft er ook weinig hoop op dat die achterhaald zal worden. "Mensen willen dat graag weten, omdat je dat groot dier ziet liggen, en een gevoel van onmacht je bekruipt. Maar de ervaring leert me dat de doodsoorzaak van aangespoelde walvissen heel vaak niet te achterhalen valt." 

Honderden kijklustigen

Het dier werd dus vanochtend in stukken gezaagd. Daarna namen wetenschappers van Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurweten­schappen (KBIN) en de universiteiten van Luik en Gent stalen. Ten slotte heeft de Civiele Bescherming met kranen het kadaver volledig opgeruimd . 

Het was een grootschalige actie die heel wat nieuwsgierigen lokte. Uit voorzorg had de politie op het strand van De Haan al snel een veiligheidszone ingesteld om de kijklustigen op een afstand te houden. 

Terwijl het dier gedissecteerd werd, was het geen fijn gezicht en ook de geur was niet te harden. "Collega's hadden me vooraf gewaarschuwd dat ik gewoon de geur moest volgen", zegt UGent-onderzoeker Marjan Doom.

Een database aan wetenschappelijke informatie

Het KBIN en wetenschappers van de universiteiten van Luik en Gent hebben het dier onderzocht: eerst deden ze een autopsie en daarna namen ze stalen van onder andere de maaginhoud. 

De Luikse onderzoekers kwamen ter plaatse om de doodsoorzaak te onderzoeken, de Gentse onderzoekers kwamen stukken verzamelen om hun collectie aan te vullen.

Onderzoekster Marjan Doom spreekt van een buitenkans: “Voor ons is dit een database aan wetenschappelijk materiaal. We gaan een aantal delen van het skelet bewaren. De bekkenbeenderen, onderkaak en de flipper - de arm waarmee hij zwemt - zijn bijvoorbeeld interessant om de evolutieleer aan te tonen.” Die stukken zijn met een vrachtwagen naar Gent vervoerd.

Traditioneel krijgt een aangespoelde walvis een naam. Officieel is het nog niet, maar Marjan Doom verklapt het toch al in het Radio 1-programma "De wereld vandaag": "Het zal hoogstwaarschijnlijk Antonius zijn." Gisteren was het namelijk de dag van de heilige Antonius Maria Claret, niet te verwarren met Antonius van Padua, de bekende patroonheilige van de verloren voorwerpen.

Beluister het gesprek met UGent-onderzoekster Marjan Dooms uit "De wereld vandaag": 

Er werden vanochtend ook eerst voorzorgsmaatregelen genomen, vertelt marien bioloog Jan Haelters van het KBIN: "Vinvissen zijn warmbloedige zoogdieren met een dikke speklaag. Als ze dood zijn, zullen ze niet afkoelen; ze gaan van binnenuit ontbinden."

"De ontbindingsgassen stapelen zich op in het lichaam, vandaar dat dit dier sterk opgezwollen is. We hebben insnijdingen gemaakt om te vermijden dat het kadaver openscheurt en er ingewanden en lichaamssappen op het strand belanden."

Onze reporter ter plaatse op Instagram:

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Jan Haelters in "De ochtend"

Belga
Foto Kurt
Belga
Foto Kurt
Belga
Foto Kurt
Belga
Foto Kurt

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen