Door de lucht met de Amerikanen, over land met de Fransen: regering investeert in Franse gevechtsvoertuigen

Nu de regering koos voor de Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, blijven de andere Europese kandidaten links liggen. Ook de Franse Rafale viel af in de procedure om de F-16-vliegtuigen te vervangen. De regering compenseert dat met 1,6 miljard euro investeringen in een partnerschap met de Fransen, voor onder andere nieuwe gevechtsvoertuigen.

"We zijn geland." Dat schreef minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) iets na 13 uur op Twitter. De regering maakte vandaag officieel bekend dat ze 34 Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen zal aankopen om de Belgische F-16's te vervangen. In totaal loopt de kostprijs op tot 4 miljard. Er zijn daarnaast zijn er ook Amerikaanse drones ter waarde van ruim 220 miljoen euro besteld.

Daardoor lopen andere Europese kandidaten een smak geld mis. De Franse Rafale was al langer uitgesloten, omdat de Fransen geen offerte indienden. "Dat was een keuze van de betrokken landen", zegt premier Charles Michel daarover. "We betreuren dat Frankrijk zich vrijwillig onttrokken heeft aan de verplichting om een offerte in te dienen", zegt Vandeput. De Brits-Europese Eurofighter Typhoon was officieel tot vandaag wel nog een optie. 

De regering kondigde aan dat die grote aankoop bij de Amerikanen wordt gecompenseerd met "inspanningen in de Europese defensie". Premier Charles Michel denkt bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een toekomstig Europees jachtvliegtuig. "We willen daarmee een signaal geven", zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Als er een Europees project met de Fransen en de Duitsers wordt uitgewerkt, willen we daaraan deelnemen. Maar dat is natuurlijk voor 2055."

Franse gevechtsvoertuigen

Veel sneller zal het gaan met een bestelling bij de Fransen. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) maakte vandaag bekend dat België "een echt partnerschap met Frankrijk" om de Belgische landmacht te versterken. Er worden 60 gevechtsvoertuigen van het type "Jaguar" en 382 lichte gevechtsvoertuigen van het type "Griffon" aangekocht, inclusief communicatiemiddelen en wisselstukken.

In totaal gaat het om een investering van 1,6 miljard. "Daar zit niet alleen de aankoop van voertuigen in, maar ook alles wat te maken heeft met een 'capacitaire opbouw'. Voertuigen moeten niet alleen kunnen rijden, maar er zijn ook communicatie- en netwerksystemen nodig", zegt Vandeput.

"442 voertuigen zullen beter beschermd zijn, via bepantsering, sensoren en digitale connecitiviteit", maakt Vandeput hard. Op die manier worden de Fransen gecompenseerd nu hun voorstel links bleef liggen.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen