Nicolas Maeterlinck

Minister Ducarme (MR) steunt onderzoek naar fipronil en varkenspest

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) steunt tien onderzoeksprojecten rond de gezondheid van planten en dieren. Voor de projecten wordt 2,4 miljoen uitgetrokken. Ongeveer een half miljoen daarvan gaat naar onderzoek over fipronil en de Afrikaanse varkenspest. 

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) trekt 2,4 miljoen euro uit om tien onderzoeksprojecten rond de gezondheid van planten en dieren te financieren. Het gaat onder meer om onderzoek dat voor een alternatief moet zorgen voor de insecticide fipronil, die vorig jaar in eieren opdook, en om manieren om de varkenspest beter te bestrijden, maakt Ducarme donderdag bekend. De projecten Trapkill rond fipronil en Moriskin over de Afrikaanse varkenspest trekken in totaal ongeveer 500.000 euro aan.

Ziektes bij planten en dieren zijn zowel voor de volksgezondheid als voor de economie bijzonder schadelijk, stelt Ducarme. "Onderzoek speelt dus een cruciale rol. Met deze enveloppe van ongeveer 2,4 miljoen euro leveren we een bijdrage aan de strijd die verschillende sectoren leveren tegen ziektes bij dieren. We laten hen beter anticiperen op het risico dat dit soort ziektes met zich meebrengt."

Van de tien projecten die op steun kunnen rekenen, hebben er zes betrekking op dierengezondheid en vier op plantengezondheid.

Meest gelezen