Duizend jaar Limburgse geschiedenis tentoongesteld in Alden Biesen

In de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen gaat de tentoonstelling "Limburg tussen staf en troon. 1.000 jaar graafschap Loon" van start. Bezoekers kunnen er tot en met 10 maart de unieke geschiedenis van Limburg ontdekken.

Het graafschap Loon was een van de 330 graafschappen in het vroegere Karolingische Rijk. Het graafschap Loon kent een opmerkelijke geschiedenis, onder meer omdat het lang onder het gezag viel van het prinsbisdom Luik en dus niet bij het toemalige Vlaanderen of Brabant hoorde. 

Loon is gekend sinds circa 1.000 na Christus, waardoor het graafschap in 2018 zijn 1.000-jarig bestaan mag vieren. De Landcommanderij en het Historisch Studiecentrum Alden Biesen organiseren daarom de tentoonstelling "Limburg tussen staf en troon. 1.000 jaar graafschap Loon".

Bezoekers kunnen er de wortels van Limburg en haar Europese rol doorheen de eeuwen ontdekken aan de hand van bijna 400 objecten uit een 100-tal binnen- en buitenlandse musea en privécollecties. Zo worden er onder meer schilderijen, beelden, miniaturen, zegels en munten getoond. Ook maquettes, kaarten, foto's en interactieve toepassingen komen aan bod.

Duitse Orde

Sinds zijn oprichting in 1988 voert het Historisch Studiecentrum Alden Biesen internationaal onderzoek naar de Duitse Orde in onze gewesten, maar enkele jaren geleden verschoof de focus naar de onderbelichte geschiedenis van het graafschap Loon. Met de tentoonstelling wil HiSAB die geschiedenis bij het grote publiek bekendmaken. "De bedoeling is om in het jubeljaar zoveel mogelijk bezoekers te confronteren met de historische getuigenissen van het nauwelijks gekende graafschap Loon", zegt curator dr. Jan Vaes. "Het thema is wel bijzonder breed, dus een strenge selectie drong zich op."

De tentoonstelling is een samenwerking van HiSAB en de Landcommanderij Alden Biesen. Het project krijgt financiële ondersteuning van Limburg Sterk Merk (LSM), stad Bilzen, Vlaams ministerie van Cultuur en media, Provincie Limburg (PCCE) en Erfgoedcel Haspengouw. In het werkjaar 2018-2019 worden naast de tentoonstelling ook colloquia, concerten, een familiedag en schoolprojecten gerealiseerd.

Meest gelezen