Videospeler inladen...

Eliane Liekendael - de procureur-generaal van het spaghetti-arrest en Agusta - overleden

Eliane Liekendael - de eerste vrouwelijke procureur-generaal bij Cassatie in ons land - is overleden. Dat schrijft de krant l'Echo en is bevestigd aan VRT NWS. Liekendael speelde een belangrijke rol in de affaire-Dutroux en in de zaak-Agusta. Ze werd 89 jaar oud.

Liekendael werd in september 1996 procureur-generaal bij het Hof van Cassatie en was zo de eerste vrouw in ons land die die post bekleedde. Meteen kreeg ze een hekel dossier op haar bord: het verzoek van de advocaat van kindermoordenaar Marc Dutroux om onderzoeksrechter Connerotte van het onderzoek te halen. De man had een bord spaghetti gegeten met familie van de slachtoffers waardoor hij zijn onafhankelijkheid verloor.

Procureur-generaal Liekendael kon "niet anders dan de rechtsregels toepassen" en vroeg het Hof inderdaad om onderzoeksrechter Connerotte te ontheffen van zijn taak. Het leidde tot het befaamde "spaghetti-arrest". Dat deed het imago van Liekendael bij de bevolking geen goed, al bewees haar optreden ook dat Liekendael een erg principiële en rechtlijnige magistrate was.

Enige tijd later moest procureur-generaal Liekendael zich buigen over de zaak-Agusta-Dassault, de omkoopzaak rond Italiaanse legerhelikopters waarbij nogal wat socialistische kopstukken waren betrokken. Liekendael vroeg en verkreeg van de parlementen van het Waals parlement en de Franse Gemeenschap de opheffing van de onschendbaarheid van Guy Spitaels (PS). Die zaak leverde ook de beelden op die in het collectieve geheugen staan gebrand: procureur-generaal Liekendael die op de eerste dag van het Agusta-proces wegvlucht voor de pers aan het Justitiepaleis in Brussel (zie video boven- en onderaan artikel, de commentaarstem is van toenmalig VRT-journalist Siegfried Bracke).

Liekendael botste ook vaak met de politieke wereld, bijvoorbeeld over de hervormingen bij justitie. Volgens de procureur-generaal vormden die een bedreiging voor de rechtsstaat. Op 12 december 1998 ging Eliane Liekendael met emeritaat. Op 8 oktober jongstleden overleed ze op 89-jarige leeftijd.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen