Sahle-Work Zewde rechts op foto

Ethiopië krijgt met Sahle-Work Zewde zijn eerste vrouwelijke president

Voor het eerst krijgt Ethiopië een vrouwelijke president. Het parlement heeft topdiplomate Sahle-Work Zewde verkozen. De president heeft een ceremoniële functie in Ethiopië, maar de hervomingsgezinde premier Abiy Ahmed wil er wel een signaal mee geven dat hij gendergelijkheid hoog in het vaandel draagt. 

Sahle-Work Zewde (zie foto: rechts) is op dit ogenblik vice-secretaris-generaal van de Verenigde Naties en speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal bij de Afrikaanse Unie .  Daarvoor was ze al op verschillende plaatsen ambassadeur geweest. Sahle-Work vervangt Mulatu Teshome Wirtu, die gisteren zijn ontslag aanbood. 

De president heeft een ceremoniële functie in Ethiopië. de eigenlijke macht is in handen van de premier. Maar de nieuwe hervormingsgezinde premier Abiy wil ook werk maken van de gendergelijkheid in zijn land. Vorige week heeft hij zijn regering herschikt. Er zijn nu even veel vrouwelijke als mannelijke ministers.  alleen Rwanda en de Seychellen gaan Ethiopië daarin voor. 

Moeders vertegenwoordigen

Sahle-Work wordt de vierde president van Ethiopië. sinds de EPRDF-coalitie aan de macht kwam.  Nadat het parlement haar had verkozen, zei ze dat moeders gefrustreerd raken wanneer er geen vrede is in het land. "Daarom moeten we werken aan de vrede in het belang van de moeders". 

AP

Negen voorgangers (maar sommigen heel kort)

Afrika heeft nog maar drie verkozen vrouwelijke presidenten gekend. De bekendste is Ellen Johnson-Sirleaf (foto boven) . Zij leidde Liberia van 2006 tot 2018 en herstelde het land van zijn oorlogswonden.  Maar ere wie ere toekomt, net voor Sirleaf was Ruth Perry er al een jaar  interimpresident. In 2015 werd Ameenah Gurib-Fakim verkozen in Mauritius, de eilandengroep in de Indische Oceaan. Zij moest in maart van dit jaar aftreden na een financieel schandaal.  

Enkele vrouwelijke politicae werden interimpresident vanuit een andere functie. Rose Francine Rogombé was senaatsvoorzitter in Gabon toen president Omar Bongo in 2009 stierf. Daardoor werd zij op 10 juni 2009 volgens de grondwet interimpresident . Maar dat liedje duurde niet lang. Op 16 oktober, na nieuwe verkiezingen, nam zoon Ali Bongo de fakkel over. 

Ook in Malawi was het maar een korte ambtstermijn voor Joyce Banda. Vicepresident in 2012, volgde ze de overleden Binga wa Mutharika op. Ze voerde heel wat hervormingen door en verbeterde de relatie met het westen. Banda wilde de daaropvolgende verkiezingen ongeldig laten verklaren omdat ze fraude vermoedde van de winnaar Peter Mutharika, broer van de overleden president. Maar ze haalde bakzeil.  

In Burundi werd premier Sylvie Kinigi interimpresident op 27 oktober 1993, na de moord op president Ndadaye. Ze kreeg het etnische geweld niet bedwongen en werd in februari 1994 vervangen door Cyprien Ntaryamira. Die werd twee maanden later, op 6 april 1994, neergeschoten.  

In nog een conflictland, de Centraal-Afrikaanse Republiek, was Catherine Samba-Panza interimpresident van 2014 tot 2016.

Maar de allereerste vrouwelijke president was eigenlijk vrijheidsstrijdster  Carmen Pereira, die slechts twee dagen als interimpresident aan de macht was in Guinée-Bissau, van 14 tot 16 mei 1984. Het turbulente land met de ene staatsgreep na de andere heeft nadien nog 13 (!) presidenten gekend. 

Meest gelezen