Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Experts vragen betere bescherming van de Chinese Muur en willen ontoegankelijke delen openen

In China vragen verschillende deskundigen een betere bescherming van de Chinese Muur. Ze eisen ook maatregelen om illegale beklimmingen te voorkomen. Dat schrijft de Chinese krant Global Times. Ze doen dit nadat er de laatste 21 dagen maar liefst vijf groepen wandelaars vast kwamen te zitten door een ontoegankelijk deel van de muur te beklimmen.

Op de ontoegankelijke delen van de Chinese Muur staan er borden in het Engels en het Chinees om de bezoekers te waarschuwen dat ze dit gedeelte van de muur niet mogen beklimmen. "Het beklimmen van de niet gerestaureerde en moeilijk toegankelijke delen is gevaarlijk, ook kunnen er stenen naar beneden vallen die onomkeerbare schade aan het relikwie veroorzaken. Bovendien laten de toeristen ook veel zwerfvuil achter", dat heeft een lokale overheidsmedewerker gezegd aan de Global Times. “De overheid  is onderbemand en daardoor kunnen niet alle delen van de Chinese Muur bewaakt worden”, zei de medewerker nog. 

De overheid  is onderbemand en daardoor kunnen niet alle delen van de Chinese Muur bewaakt worden

Lokale overheidsmedewerker

Verschillende deskundigen vragen nu een betere bescherming van de Chinese Muur en willen ook alternatieve maatregelen om te voorkomen dat mensen de muur op illegale plaatsen beklimmen. “Omdat verbieden niet werkt, zou de overheid een aantal ontoegankelijke delen kunnen renoveren en openen voor het publiek, dat zegt  Liu Zheng, een lid van de Chinese Academie voor Culturele Relikwieën. “Mensen zijn het beu om de overvolle delen van de muur te bezoeken en moeten het recht hebben om ook van de ongerepte delen te genieten.”  

Elk jaar gebeuren er 10 tot 20 incidenten, waarbij er twee tot drie buitenlanders betrokken zijn

Woordvoerder lokale brandweer

Brandweer: "Illegale beklimming neemt toe"

Qu Hui, een woordvoerder van de lokale brandweer zei dat het aantal wandelaars dat in de problemen komt op de niet toegankelijke delen van de Chinese muur toeneemt. “Elk jaar gebeuren er 10 tot 20 incidenten, waarbij er twee tot drie buitenlanders betrokken zijn”, zei de woordvoerder. De grootste groep die ze volgens Qu ooit hebben gered zijn 16 amateurfotografen.

Op het beklimmen van het ontoegankelijke deel van de Chinese Muur staat een maximumboete van 63 euro per persoon.

Meest gelezen