Francken haalt zwaar uit naar Groen: "Die partij is ongelooflijk arrogant"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich bijzonder kritisch uitgelaten over Groen. In "De ochtend" op Radio 1 noemde Francken Groen herhaaldelijk "arrogant". Groen-voorzitter Meyrem Almaci plaatst in dat licht vraagtekens bij de "fameuze poging tot verzoening" van N-VA-voorzitter Bart De Wever richting Groen.

Francken maakte vanmorgen via Twitter bekend dat zijn partij samen met Open VLD en CD&V het provinciebestuur van Vlaams-Brabant zal uitmaken. Een Zweedse coalitie dus, het akkoord werd gisteravond bereikt. "We gaan Zweeds. Vlaams, groen en ondernemend", schreef de staatssecretaris.

Groen, maar dan wel zonder de partij Groen. "Daarvoor hebben we Groen niet nodig. We hebben het geprobeerd met Groen, maar Groen is te arrogant. Je ziet dat die partij ongelooflijk arrogant is, ze hebben zich ongelooflijk arrogant opgesteld in Vlaams-Brabant net als in Antwerpen", zei Francken in "De ochtend" op Radio 1. "Die denken dat ze onoverwinnelijk zijn, maar we zullen wel zien. Oppassen dat je de boemerang niet terug in je gezicht krijgt", klinkt het waarschuwend aan het adres van de groenen.

Francken verduidelijkt op Twitter verder dat geel en groen op bepaalde plaatsen volgens hem wel degelijk kunnen samenwerken. "Dat is per gemeente anders." Maar de groenen zijn niet nodig om groen te zijn, aldus de N-VA'er. "Groen zijn zit in het DNA van het Vlaams-nationalisme in Vlaams-Brabant." En Francken herhaalt zijn kritiek over Groen: "Ze zijn onuitstaanbaar arrogant de laatste weken".

(lees verder onder tweet)

Groen denkt dat ze onoverwinnelijk zijn

Almaci: "Francken heeft de kunst van de verzoening precies nog niet onder de knie"

De toon van Francken is in elk geval heel anders dan wat N-VA-burgemeester Bart De Wever in Antwerpen laat horen. Die klinkt de laatste week eerder verzoenend en mikt mogelijk op een bestuur met Groen in Antwerpen. "Dat is een zaak voor Bart De Wever", aldus Francken."Maar Groen vind ik bijzonder arrogant. En ik ben blij dat ze nu met de realiteit worden geconfronteerd, ook in Antwerpen waar ze in de gemeenteraad zijn afgegaan als een paar schooljongens."

Dat laatste was een verwijzing naar Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien die de toenadering van Bart De Wever wou uittesten door een aantal groene voorstellen op de agenda te zetten van de eerste Antwerpse gemeenteraad na de verkiezingen, eerder deze week. Die voorstellen werden weggestemd.

Groen-politicus Kristof Calvo plaatst dan ook vraagtekens bij de "fameuze poging tot verzoening" van Bart De Wever richting Groen.  Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert via Twitter. Hij "heeft de kunst van de verzoening precies nog niet onder de knie".

Beluister hier het interview met Theo Francken in "De ochtend"' op Radio 1:

Meest gelezen