Videospeler inladen...

PVDA verlaat coalitiegesprekken met PS in Molenbeek: "Het vertrouwen is er gewoon niet"

"We hebben de beslissing om de onderhandelingen te staken officieel en persoonlijk overgemaakt tijdens de discussie met Catherine Moureaux (PS)", klinkt het in een persbericht van PVDA Molenbeek. Gisteren kondigde Ecolo al aan niet meer mee te werken aan een linkse coalitie in Molenbeek, nu trekt ook PVDA er de stekker uit. 

Volgens lokaal voorzitter Dirk De Block is het vertrouwen er niet. Vooral de voorstellen rond goed bestuur, vielen in dovemansoren bij de PS. De PVDA legde onder meer een voorstel op tafel om het loon van de burgemeester en schepenen te verlagen, maar kreeg daar geen serieus antwoord op. “Integendeel”, zegt De Block. “Ik kreeg het etiket “populist” opgeplakt. Dat toont aan dat de opening naar de PVDA nep is. Het vertrouwen is er gewoon niet.”

De PVDA gaf de voorkeur aan een coalitie met Ecolo en PS, ook al is er een meerderheid zonder de groenen.  Ecolo besliste gisteren om niet meer mee te praten over een nieuw Molenbeeks gemeentebestuur. “De krachtverhouding zou te zeer in het nadeel van de PVDA zijn. De PS zou een absolute meerderheid in het college hebben gehad, waardoor ze hun punten hardhandig konden doorduwen. We hebben het van begin af aan gezegd: we willen geen PVDA-schepenen die een PS-beleid voeren.”

Moureaux zelf reageert teleurgesteld en gefrustreerd. "Een onuitgegeven situatie", noemde ze het op een persconferentie. Volgens Moureaux was de ontmoeting waarin de PVDA aankondigde zich terug te trekken, "bijzonder kort". "In Molenbeek vraagt de sociale urgentie om de PVDA mee in het bestuur te nemen. Ik betreur dat een progressieve meerderheid niet mogelijk is", klonk het. "Vele kiezers zullen teleurgesteld zijn." Moureaux moet nu op zoek naar een andere meerderheid. Ze heeft aangekondigd dat ze met alle fractieleiders gaat spreken.

De PS van Catherine Moureaux, dochter van oud-burgemeester Philippe Moureaux, won de verkiezingen in Molenbeek, samen met de PVDA die van één zetel naar zeven zetels ging. EcoloSamen haalde drie zetels.

VIDEO - Bekijk de reportage over de politieke situatie in Molenbeek in "Terzake"

Videospeler inladen...

VIDEO - Dirk De Block (PVDA): "We hadden groen licht van de nationale leiding"

Videospeler inladen...

Meest gelezen