Google-baas biecht op: 48 medewerkers ontslagen wegens seksueel wangedrag

Google heeft de afgelopen twee jaar 48 medewerkers ontslagen wegens seksueel wangedrag. Dat schrijft CEO Sundar Pichai in een mail naar alle medewerkers van de internetreus. Hij reageert daarmee op een onthulling van de New York Times over de zachte exit van Andy Rubin, “de vader van Android”.

Andy Rubin, de bedenker van de Android-software voor mobiele telefoons, werd vier jaar geleden vriendelijk uitgezwaaid. Toenmalig Google-CEO Larry Page wenste Rubin toen het allerbeste en gaf hem een gouden handdruk van 90 miljoen dollar.

Maar er zat meer achter de exit van Rubin, blijkt nu uit een onthullend artikel dat de New York Times vandaag heeft gepubliceerd. “De vader van Android” had een medewerkster, met wie hij een affaire had, gedwongen tot orale seks. Toen ze dat aankaartte bij de bedrijfsleiding, werd haar verhaal geloofd en Larry Page vroeg het ontslag van Rubin.

48 ontslagen, 13 hoge piefen

Nu blijkt dat Rubin lang niet de enige is geweest die de afgelopen jaren stilletjes door Google aan de deur is gezet wegens seksueel wangedrag. Dat biecht huidig CEO Sunder Pichai op in een mail naar zijn personeel.

In de mail schrijft Pichai dat Google de afgelopen jaren maar liefst 48 medewerkers aan de deur heeft gezet wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. 13 onder hen waren minstens senior managers, hoge piefen binnen het bedrijf. In tegenstelling tot Rubin zou geen van hen nog een gouden handdruk heeft gekregen.

Pichai schrijft dat Google drie jaar geleden een intern beleidsprogramma is gestart om respectvol met elkaar om te gaan en dat er sindsdien intern transparant wordt gecommuniceerd over onderzoeken naar seksueel overschrijdend gedrag.

Hij verzekert dat Google een werkplek is waar - de ruim 85.000 -medewerkers zich veilig kunnen voelen terwijl ze hun beste beentje voorzetten voor de zaak en dat er serieuze gevolgen zijn voor wie de gedragsregels overschrijdt.

Meest gelezen