Iraaks parlement keurt nieuwe premier goed

Meer dan vijf maanden na de parlementsverkiezingen heeft Irak een nieuwe regeringsleider. Het parlement in Bagdad keurde de sjiitische politicus Adil Abdel Mahdi goed. 

Daarna legden hij en veertien ministers de eed af. Enkele sleutelposities blijven voorlopig wel onbezet. Het gaat om de ministers van Binnenlandse Zaken, Defensie en Justitie.

De Irakezen kozen op 12 mei een nieuw parlement. De regeringsvorming duurde maanden, onder meer wegens beschuldigingen van verkiezingsfraude. Vanwege de politieke stilstand ging de heropbouw van het land, na de militaire overwinning op terreurgroep IS, nauwelijks vooruit.

Adel Mahdi lost de sjiitische politicus Haidar al-Abadi af. De nieuwe premier was in het verleden al vicepresident, ministerie van Olie en minister van Financiën. Tot een tijdje gelden behoorde hij tot een sjiitische partij met banden met Iran. Toch staat hij erom bekend een seculaire politicus te zijn.

Meest gelezen