Videospeler inladen...

Premier Michel: "Legeraankopen zijn wel een steun voor de Europese defensie-industrie"

Premier Michel is het niet eens met de kritiek van de oppositie dat de regering met de aankoop van de F-35 volledig de Amerikaanse kaart trekt en de kans mist om een Europese defensie uit te bouwen. Dat zegt hij in "Terzake".

"Dat we al 70 jaar vrede kennen in Europa is geen toeval", zegt Michel. "Dat zijn de vruchten van een dubbele alliantie, op Europees niveau en een trans-Atlantische alliantie. Ook in de toekomst willen wij een loyale, geloofwaardige en sterke partner blijven, voor onze eigen veiligheid in België en Europa. Daarom zijn er investeringen in de toekomst nodig voor onze fundamentele waarden zoals onze democratie en de strijd tegen de terreur."

Nu de beslissing over de aankoop is gevallen, wil de regering samen met de gewesten en de industrie de economische compensaties concreet uitwerken. "Het gaat om een keuze voor de toekomst die mogelijkheden schept voor onze bedrijven om meer knowhow te verwerven en we zullen de beloftes van de Amerikanen goed in de gaten houden."

Amerika is geen vijand geworden met de verkiezing van Trump, wij hebben een dubbele alliantie nodig

Samen met de andere aankopen voor het leger, onder meer Franse pantservoertuigen en schepen voor de marine, hebben we voor een geopolitiek evenwicht gezorgd, zegt Michel. "Natuurlijk zijn de F-35's Amerikaanse vliegtuigen, maar 30 procent van de onderdelen zullen in Europa geproduceerd worden en de aankoop van de voertuigen en de schepen zijn Europese projecten. Dat is het bewijs dat de regering zeer coherent is, ook op het geopolitieke niveau. Amerika is geen vijand geworden met de verkiezing van Trump, we hebben een dubbele alliantie nodig."

Michel lacht ook de kritiek weg die hij van de Franstalige oppositie krijgt als zou hij aan het handje van Bart De Wever  lopen. "Zij hebben een gebrek aan argumenten om die beschuldiging waar te maken", stelt de premier.

Over de federale en regionale verkiezingen in mei, wil Michel niet veel kwijt. Hij zegt dat hij nog niet in campagne-modus is en dat hij nog enkele projecten wil afhandelen met de regering. "We zien meer en meer de resultaten van de beslissingen van de regering, ik heb vertrouwen in de toekomst" besluit hij.

Bekijk hieronder het volledige interview met premier Michel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen