Videospeler inladen...

Protest tegen vingerafdrukken op identiteitskaart: #ikweiger

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie, is er niet over te spreken dat onze vingerafdrukken vanaf volgend jaar op de nieuwe identiteitskaarten komen. De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft gisteren het wetsontwerp van minister Jan Jambon (N-VA) daarover goedgekeurd. Die beslissing gaat in tegen een advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Ook op Twitter komt er protest onder de hashtag “ikweiger”.

Met een tweet liet minister van Binnenlandse Zaken Jambon weten dat we binnenkort onze vingerafdrukken moeten geven als we een nieuwe identiteitskaart aanvragen. Een maatregel die al een tijd werd aangekondigd en kadert in de strijd tegen terrorisme. Zo zou identiteitsfraude moeilijker worden, omdat de politie hiermee kan nagaan of de gegevens op de kaart wel degelijk die van de betrokken persoon zijn. De vingerafdrukken zouden niet worden opgeslagen of gecentraliseerd.

De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere Privacycommissie, gaf hierover nochtans een negatief advies, omdat deze registratie niet voldoet aan het proportionaliteitsbeginsel. Maar dat advies legt de Kamercommissie dus naast zich neer. Een vergissing, zegt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit.

“Ik zie echt het nut niet in van deze maatregel en deze beslissing gaat ook in tegen de GDPR-wetgeving, waardoor het gewoon onwettig is. De wetgever moet deze beslissing nemen op basis van een Data Protection Impact Assesment (een beoordeling van het effect op de gegevensbescherming), en dat is nu niet gebeurd. Men gaat dit nog wel doen, zegt men, maar men spant nu het paard achter de kar. Dit is louter een politieke beslissing.”

Deze beslissing gaat in tegen de GDPR-wetgeving, waardoor het gewoon onwettig is

Willem Debeuckelaere, voorzitter Gegevensbeschermingsautoriteit

#ikweiger

Ook op Twitter komt er protest tegen deze beslissing. Verschillende mensen hebben al hun ongenoegen geuit met de hashtag “ik weiger”.

(lees verder onder tweets)

Het wetsontwerp moet nu nog goedgekeurd worden in de Kamer, maar na goedkeuring in de commissie is dat slechts nog een formaliteit. De uitrol van deze maatregel start in april 2019 en zal ongeveer tien jaar duren, want je mag je huidige identiteitskaart houden tot de vervaldatum. Dan pas worden de vingerafdrukken toegevoegd.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen