Rechter zet zonder verwijl achtervolging in op vluchtende gedetineerden

Twee gedetineerden die voor een rechtbank in Chehalis, in de Amerikaanse staat Washington, moesten verschijnen, zagen op het einde van de zitting een mogelijkheid om de rechtszaal te ontvluchten. Maar dat was zonder rechter R.W. Buzzard gerekend, die zonder verwijl zijn toga uitwierp en de achtervolging inzette. De beelden daarvan worden intussen wereldwijd opgepikt.

Buzzard op nieuwswebsites WBTV en Inside Edition: "Mijn reactie was nogal impulsief, toen ik hen naar de deur zag lopen. Maar ik wilde tenminste weten waar ze naartoe zouden lopen, eens ze uit het gebouw waren."

Maar de vlucht verliep niet zoals gepland voor beide gevangenen, vooral omdat ze gehandboeid waren. Zo struikelde een van hen en verloor hij een schoen. Dat maakte dat de rechter terrein kon goedmaken. Buzzard: "Eens ik in de trappenhal was en een van beiden in het vizier kreeg, wist ik dat ik hem zou kunnen inhalen. Uiteindelijk heb ik hem een duw kunnen geven, waardoor hij uit balans geraakte. Zo heb ik hem alsnog kunnen tegenhouden." De andere man die wel wist te ontsnappen, werd later door de politie opnieuw opgepakt.

"Sommigen hebben me intussen vergeleken met Superman, die zijn 'cape' weggooit om zo nog sneller in actie te kunnen treden", aldus de rechter nog.

Meest gelezen