Videospeler inladen...

Oppositie scherp voor regering: "F-35 is de miskoop van de eeuw"

De oppositie in de Kamer is bijzonder kritisch voor de beslissing van de regering om Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Ze trekt daarmee volgens hen de Amerikaanse kaart en mist de gelegenheid om een Europese defensie uit te bouwen.

"De regering heeft geen rekening gehouden met de Europese visie van dit dossier", zei Olivier Maingain (Défi). Georges Dallemagne (CDH) had het over slecht nieuws voor Europa en Julie Fernandez (PS) vroeg zich af waarom er geen keuze is gemaakt voor een Europees project. De Franstalige oppositie ziet in dit alles de hand van N-VA, die anti-Europees zou zijn.

Dirk Van der Maelen (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen) herhaalden nog eens waarop de keuze voor de F-35 volgens hen een slechte keuze is. De F-35 heeft meer dan 200 gebreken, zegt Van der Maelen. Hij vreest voor een budgettaire ontsporing en laakt het gebrek aan Europese visie.

Deze beslissing is vooringenomen en niet rationeel

Wouter De Vriendt (Groen)

De Vriendt haalt zeven redenen aan waarom de keuze voor de F-35 fout is. Hij heeft het over een tunnelvisie van de regering en "de miskoop van de eeuw".  Al van bij de start was de procedure op maat gemaakt van de F-35, stelt De Vriendt. "Deze beslissing is vooringenomen en niet rationeel." Hij roept de regering dan ook op om de beslissing alsnog terug te draaien. 

Een opmerkelijke tussenkomst was er van Hendrik Vuye (Vuye&Wouters), die weliswaar enige kritische bedenkingen maakte, maar vooral de linkse oppositie hekelde die gisteravond niet aanwezig was toen minister van Defensie Vandeput (N-VA) achter gesloten deuren meer toelichting gaf.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen