Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Moord op Khashoggi is met voorbedachten rade gepleegd", klinkt het nu vanuit Saudi-Arabië

De verdachten van de moord op de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi hebben met voorbedachten rade gehandeld. Dat staat in een officiële verklaring die Riyad vandaag heeft gepubliceerd. Dit is weer een nieuwe wending, want eerder had Saudi-Arabië gezegd dat Khashoggi's dood het gevolg was van een uit de hand gelopen ruzie. 

Deze verklaring van de openbaar aanklager in Riyad gaat in tegen de eerdere Saudische verklaring. Na eerst wekenlang ontkend te hebben iets met de dood of verdwijning van Khashoggi te maken te hebben, wijzigde Riyad afgelopen weekend zijn verhaal. Khashoggi zou omgekomen zijn in een uit de hand gelopen gevecht in het Saudische consulaat in Istanbul, klonk het toen.

Volgens de openbaar aanklager zijn er tijdens een gezamenlijk Saudisch-Turks onderzoek in Istanbul bewijzen gevonden en worden er verdachten verhoord.

Volgens Turkije werd Khashoggi vermoord door een moordcommando van 15 man, dat speciaal vanuit Riyad werd overgevlogen. De Turkse president Erdogan zei twee dagen geleden dat er eind september al een plan was opgezet voor de moord op Khashoggi.

Saudi-Arabië maakte afgelopen weekend al bekend dat 18 verdachten, allemaal Saudi's, zijn opgepakt en dat enkele verantwoordelijken van de inlichtingendiensten zijn ontslagen.

Europees Parlement roept op tot wapenembargo

Het Europees Parlement heeft in een resolutie opgeroepen tot een Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Het deed dat eerder ook al naar aanleiding van de Saudische aanvallen in Jemen. De resolutie is niet bindend, maar wordt gezien als een belangrijk politiek signaal. 

Het parlement vraagt ook een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de dood van Khashoggi. "De absolute controle die Mohammed bin Salman uitoefent op de veiligheidsdiensten maakt het hoogst onwaarschijnlijk dat de operatie is uitgevoerd zonder zijn medeweten of buiten zijn controle", zo staat in de resolutie.

Zoon van Khashoggi heeft Saudi-Arabië verlaten

Salah Khashoggi, de zoon van de vermoorde journalist, heeft Saudi-Arabië verlaten en is met zijn familie op weg naar Washington. Het reisverbod voor hem en zijn familie is opgeheven, zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Woordvoerster Sarah Leah Whitson voegt er op Twitter aan toe dat Salah Khashoggi "jammer genoeg eerst die wrede en bizarre begroeting met MbS (de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman) moest doorstaan.

Salah Khashoggi, die zowel de Saudische als de Amerikaanse nationaliteit heeft, en een ander lid van zijn familie werden eerder deze week op het paleis in Riyad ontvangen door koning Salman en kroonprins Mohammed bin Salman, die hun medeleven betuigden bij het overlijden van zijn vader.

In Istanbul, waar Jamal Khashoggi is vermoord, is vandaag opnieuw een wake gehouden voor de Saudische journalist. Sympathisanten, onder wie collega-journalisten, eisten gerechtigheid. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen