SP.A wordt uit vier van de vijf provinciebesturen gekegeld

Het provinciaal bestuursniveau is de voorbije legislatuur serieus afgeslankt, maar afgeschaft is het (nog) niet. In elk van de vijf Vlaamse provincies moet dus nog steeds een coalitie worden gevormd. In vier van de vijf provincies is dat reeds gebeurd. Enkel in Oost-Vlaanderen wordt nog afwachtend naar elkaar gekeken. 

De grote verliezer in de provincies is wel al gekend: SP.A. De socialisten bestuurden voor de verkiezingen nog in elke provincie mee, maar vanaf 1 januari zal dat hoogst waarschijnlijk enkel nog in West-Vlaanderen het geval zijn. In Oost-Vlaanderen haalde de partij slechts drie zetels, te weinig om een bepalende rol te spelen in de coalitiegesprekken.

N-VA profiteert het meest van het rode verlies. De Vlaams-nationalisten dringen binnen in de besturen van Limburg en Vlaams-Brabant, en ook in Oost-Vlaanderen maken ze als grootste partij nog steeds kans om toe te treden tot de deputatie. Daar heeft de N-VA een akkoord met Groen om als team naar de onderhandelingstafel te stappen en vervolgens Open VLD en/of CD&V mee te krijgen.

Als de strategie van N-VA en Groen in Oost-Vlaanderen werkt en Open VLD kan worden overtuigd om in het bestuur te stappen zonder de christendemocraten, zal vanaf 1 januari geen enkele partij meer deel uitmaken van alle vijf provinciebesturen. Naast SP.A zat ook CD&V de voorbije legislatuur in de deputaties van alle Vlaamse provincies. Het is echter nog niet duidelijk of het blok N-VA-Groen in Oost-Vlaanderen CD&V of Open VLD verkiest als derde partner.

Hieronder een overzicht van de evoluties op het provinciaal bestuursniveau:

Meest gelezen