Videospeler inladen...

Chaos door staking bij Aviapartner op Brussels Airport: honderden reizigers moeten overnachten in de luchthaven

Honderden gestrande reizigers moeten in de luchthaven van Zaventem de nacht doorbrengen op veldbedden of stoeltjes. Door een wilde staking bij het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner zijn tientallen vluchten geannuleerd. De vakbonden bevestigen aan VRT NWS dat ze ook vrijdag blijven staken. Een opdoffer voor Brussels Airport en vooral lastig voor de gestrande reizigers en de velen die op vakantie vertrekken bij het begin van de herfstvakantie.

Chaos op Zaventem want het personeel van Aviapartner staakt, alweer. In januari legden de werknemers het werk al neer uit ongenoegen over het personeelstekort, de hoge werkdruk en het verouderde materieel waarmee ze op de tarmac moeten werken. De directie beloofde toen maatregelen te nemen.  

Maar nu is de buil weer gebarsten: om 17.30 uur is er een wilde staking uitgebarsten. Volgens het personeel heeft de directie zich niet aan zijn belofte van januari gehouden. "De actie is spontaan uitgebroken. Het is onduidelijk hoe lang ze zal duren", meldt Lieveke Norga van vakbond LBC.

"We zitten hier met een constante onderbezetting, de directie lijkt er alles aan te doen om het personeel het leven zuur te maken." De bonden zijn alleszins vastbesloten om ook vrijdag te staken. 13 vluchten zijn al op voorhand geannuleerd.

Zonder bagage vertrokken

Eerst werden de vluchten waar Aviapartner de bagageafhandeling van doet niet geladen en gelost. Daardoor zijn donderdagavond zeker 28 vliegtuigen opgestegen zonder bagage. Van 34 vliegtuigen die op Zaventem landden werd de bagage ook niet meer uitgeladen. Brussels Airport probeert alle bagage zo snel mogelijk na te sturen.

In de loop van de avond heeft de staking zich uitgebreid: het personeel dat de zogenoemde pushbacks bestuurt, de wagentjes die de vliegtuigen achteruitduwen om naar de startbaan te taxiën, staakt nu ook. Daardoor konden 25 vliegtuigen niet meer opstijgen. 11 inkomende vluchten werden afgeleid naar de luchthavens van Charleroi en Luik.

Het gaat om vluchten van onder meer Aer Lingus, Air Baltic, Air Europa, BMI, Etihad, Easyjet, British Airways, Ryanair en SAS Scandinavian. Brussels Airport heeft veldbedjes neergezet en drinken voorzien om de passagiers op te vangen die noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen in de luchthaven.

(Lees verder onder de tweet van Brussels Airport.)

Swissport werkt wel

Wie geluk heeft, vliegt met een luchtvaartmaatschappij die met Swissport werkt, de andere bagageafhandelaar die actief is op Zaventem.  Zo wordt Brussels Airlines, de grootste klant van de luchthaven en van Swissport, bijna niet getroffen door de staking op Zaventem.

VRT NWS-luchtvaartexpert Riadh Bahri geeft daarom een handig advies: "Als je op dit moment een vlucht neemt op Zaventem, kijk het best op de website van Brussels Airport met welke afhandelaar je luchtvaartmaatschappij samenwerkt."

(Lees verder onder de video.) 

Borms: "Mensen worden hier echt heel boos"

Videospeler inladen...

VRT NWS-verslaggever is op Brussels Airport en sprak er met radeloze reizigers die aan de balies staan te wachten.  "Die mensen staan hier al uren en zijn echt boos. Nadat ze een flesje water en een wafeltje hebben gekregen, hebben ze te horen gekregen dat ze in de luchthaven moeten overnachten."

"Sommigen kregen een hotelkamer aangeboden, maar de meeste hotelkamers in Brussel zitten op dit moment vol. Mensen worden hier dus echt heel boos."

Op Twitter regende het ook de hele avond klachten van reizigers die met honderden gestrand zijn op de luchthaven.

Meest gelezen