Staatssecretaris Francken zet hervestiging vluchtelingen tijdelijk on hold

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de hervestiging van vluchtelingen tijdelijk on hold gezet. Dat schrijft De Standaard. Normaal gezien zou ons land dit jaar 1.150 vluchtelingen uit voornamelijk Syrië opvangen, maar dat zal niet lukken, onder meer omdat de asielstroom toegenomen is en omdat de opvangcentra vol zitten.

In het kader van het hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties had ons land beloofd om 1.150 vluchtelingen op te vangen. Het gaat dan voornamelijk om Syriërs die naar landen als Turkije of Jordanië vluchten en die van daaruit dan naar hier gehaald worden. Maar ons land haalt die doelstelling niet en zal dit jaar in totaal 879 mensen opvangen.

De hervestiging van vluchtelingen wordt voorlopig on hold gezet, bevestigt het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). De reden? Een toegenomen asielstroom en te volle opvangcentra. 

"Het is zo dat we een enorme opstoot hebben van asielaanvragen sinds drie maanden dus alle asielcentra zitten ook vol. Ik heb een aantal noodcentra langer moeten openhouden. De instroom blijft hoog. Het hervestigingsprogramma wordt een paar maanden uitgesteld. Dat zal volgend jaar verder plaatsvinden. De mensen zullen dus wel komen, maar niet dit jaar. Dat gaat niet", reageert staatssecretaris Francken.

Meest gelezen