Verdachte pakketten in VS: hoeveel en voor wie waren ze bestemd?

De afgelopen dagen zijn in de VS verschillende verdachte postpakketten onderschept, gericht aan Democratische politici en aan prominente ambtenaren die vanwege hun kritiek op het huidige Amerikaanse beleid geregeld onder vuur liggen van conservatief rechts. In de pakketten zaten zelfgemaakte explosieve tuigen, geen enkel kwam tot ontploffing. Een overzicht van het aantal gevonden pakketten en voor wie ze bestemd waren.

George Soros - Bedford (New York)

Het eerste pakket is maandag ontdekt en was bestemd voor George Soros, de Hongaars-Amerikaanse zakenman, miljardair en filantroop die politieke, liberale initiatieven voor meer democratie ondersteunt. Het was verstuurd naar zijn residentie in Westchester County, in de staat New York. Een medewerker ontdekte het pakket en waarschuwde de politie. Het bevatte een pijpbom, een zelfgemaakt explosief in de vorm van een ijzeren of metalen buis die aan beide kanten is dichtgemaakt en gevuld met explosief materiaal.

AP

Hillary Clinton - Chappaqua (New York)

Een van de pakketten was bedoeld voor de voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Het was per post opgestuurd naar Chappaqua, de residentie van Hillary en haar echtgenoot Bill in Westchester County, in de staat New York, en is dinsdagavond laat plaatselijke tijd onderschept. Ook daarin zat een pijpbom. De Clintons liepen geen gevaar omdat alle post aan hen vooraf gecontroleerd wordt.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Barack Obama - Washington D.C.

De voormalige Democratische president Barack Obama was ook een van de geadresseerden. Het pakket bevatte eveneens een pijpbom en was opgestuurd naar het kantoor van Obama in Washington D.C. Het is woensdagochtend vroeg plaatselijke tijd onderschept. Ook zijn post wordt standaard vooraf gescreend, hij liep geen rechtstreeks gevaar.

AFP or licensors

Eric Holder/Debbie Wasserman Schulz - Sunrise (Florida)

Een van de verdachte pakketten was geadresseerd aan Eric Holder, Democratisch minister van Justitie onder president Barack Obama. Het kon niet worden afgeleverd en werd dus teruggestuurd naar het retouradres op het pakket: dat van het kantoor van het Amerikaanse Congreslid Debbie Wasserman Schulz in Sunrise, in Florida. Zij is de voormalige voorzitter van het Nationaal Comité van de Democraten. Haar adres stond vermeld op alle pakketten als retouradres.

John Brennan/CNN - Manhattan, New York

Ook bij de Amerikaanse nieuwszender CNN kwam woensdag een verdacht pakket toe. Het Time Warner Center in New York werd uit voorzorg ontruimd. Het pakket was gericht aan John Brennan, tot vorig jaar directeur van de CIA en een uitgesproken Trump-criticus. Hij is regelmatig te gast in CNN-programma's. Naast een pijpbom zat er ook een envelop met wit poeder bij.

AP

Maxine Waters - Washington D.C./Los Angeles

Het Democratische Congreslid Maxine Waters was de geadresseerde van twee verdachte pakketten, volgens de FBI. Waters komt uit Los Angeles (Californië) en is een fervent tegenstander van Trump. Ze uitte onder meer ongezouten kritiek op zijn immigratiebeleid, iets waarvoor Trump en de Republikeinen haar stevig op de korrel namen. Een pakket was verstuurd naar haar kantoor in Washington D.C. en werd ontdekt bij de routinecontrole van de post voor Congresleden. Een tweede pakket werd onderschept in een postkantoor in het zuiden van Los Angeles.

Robert De Niro - Manhattan, New York

Donderdag is een verdacht pakket aangetroffen in het gebouw in de New Yorkse wijk Tribeca in Manhattan, waar kantoren en een restaurant van acteur Robert De Niro gevestigd zijn. Het zou gaan om een soortgelijk pakket als de pakketten met pijpbommen die eerder waren gericht aan Democratische politici.

Robert De Niro staat bekend als een tegenstander van Donald Trump. Hij heeft zich meermaals fel uitgesproken tegen de Amerikaanse president en zijn beleid.

2015 Getty Images

Joe Biden - Delaware

In twee postkantoren in de staat Delaware zijn twee verdachte pakketten aangetroffen die bestemd waren voor Joe Biden, die vice-president was onder Barack Obama. Ook die pakketten lijken op degene die eerder zijn gevonden en pijpbommen bevatten. Ze werden gevonden in postkantoren in New Castle en Wilmington.

Cory Booker - Florida

Op vrijdag werd een bompakket onderschept in een postkantoor in Florida dat geadresseerd was aan Cory Booker, een Democratische senator die beschouwd wordt als een van de rijzende sterren van de partij.

AFP or licensors

James Clapper - Manhattan, New York

Eveneens op een vrijdag werd een bompakket gevonden dat bedoeld was voor James Clapper, een voormalig directeur van de Nationale Inlichtingendienst. Net zoals het pakket voor John Brennan was het geadresseerd aan nieuwszender CNN. 

AFP or licensors

Onderzoek loopt nog

Er worden nog verdachte pakjes onderzocht die gestuurd zijn naar de Democratische senator Kamala Harris en Tom Steyer, een miljardair die de Democratische partij ondersteunt.

Meest gelezen