Wat betekent de digitale energiemeter voor u?

De Vlaamse energieregulator VREG lanceert een simulator waarbij eigenaars van zonnepanelen kunnen berekenen of een digitale energiemeter voor hun energieverbruik voordelig is of niet. Het rendement wordt grosso modo bepaald door 3 factoren: vermogen van de omvormer, hoeveel men verbruikt en wanneer men verbruikt.

Digitale wat?

Een digitale energiemeter is eigenlijk een slimme meter. Het grootste verschil met een klassieke meter is dat hij niet elektromechanisch maar digitaal werkt. Er is ook geen draaiteller maar een elektronisch display.

Een digitale meter kan ook communiceren, hij kan namelijk gegevens ontvangen en verzenden. Zo kan hij ook laten weten welke toestellen veel verbruiken, of wanneer de elektriciteitsprijs erg goedkoop is. Als je dan een vaatwasmachine of wasmachine laat draaien, is dat dan aan een goedkoop tarief

Digitale energiemeter, gaat mij dat geld kosten?

Vanaf halfweg 2019 zullen de eerste digitale energiemeters in woningen geïnstalleerd worden. Dat maakte Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) maandag bekend.

Hoeveel een digitale energiemeter de factuur van eigenaars van zonnepanelen zal doen dalen of stijgen, wordt grosso modo bepaald door 3 factoren:

  1. het vermogen van de omvormer: hoe groter het verschil tussen de omvormer en het verbruik, hoe lager de factuur zal zijn.
  2. het verbruik: wie veel verbruikt, betaalt logischer wijze meer.
  3. gelijktijdig stroom produceren en verbruiken: hoe meer je zelf opgewekte elektriciteit onmiddellijk verbruikt, hoe minder je betaalt. 

Wie zonnepanelen heeft, en direct veel verbruikt, zal dus een groot voordeel doen, terwijl een laag direct verbruik financieel nadeliger is. Een digitale meter vraagt dus bewuster om te gaan met elektriciteitsverbruik.

De simulator van de VREG vindt u via deze link: https://simulatordigitalemeter.vreg.be/

Meest gelezen