Creative Commons Attribution 3.0 License

Zweedse coalitie zal provincie Vlaams-Brabant besturen

Er is een coalitie voor de provincie Vlaams Brabant. N-VA, Open VLD, CD&V zullen samen besturen. Dat betekent dat de SP.A uit het bestuur valt in Vlaams-Brabant. En ook Groen zal niet mee besturen. Bij de verkiezingen twee weken geleden haalde N-VA als grootste partij een kwart van de stemmen. 

In de provincie Vlaams-Brabant zal een zogenoemde Zweedse coalitie de volgende jaren besturen. N-VA, Open VLD en CD&V hebben een akkoord bereikt, tweette staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Lubbekenaar Theo Francken (N-VA)

Dat betekent dus ook dat SP.A uit het bestuur gekegeld wordt. En ook Groen zal niet mee besturen. Bij de verkiezingen van bijna twee weken geleden kwam N-VA als winnaar uit de bus. De partij haalde een kwart van de stemmen.

Staatssecretaris Theo Francken, die zelf ongeveer 48.000 voorkeursstemmen haalde bij de provincieraadsverkiezingen in Vlaams-Brabant, reageert tevreden op Twitter: 

In "De ochtend" op Radio 1 haalde Francken uit naar Groen nu de partij niet mee zal besturen in de provincie. Zowel in Vlaams-Brabant als in Antwerpen gedraagt de partij zich "arrogant", aldus Francken. Woordvoerder van Groen Jonas Dutordoir ziet dan weer eerder een arrogantie bij Francken zelf. Volgens Dutordoir "negeert Francken de wil van de kiezer voor een Groen beleid" en toont dat "arrogantie ten opzichte van de kiezer". 

Meest gelezen