Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Almaci: "De fout van links in Europa is om in een meerderheid te stappen en daarvoor alle ideeën overboord gooien"

Aan de zijlijn blijven staan of mee besturen? Het is een vraag waar de partij Groen volgens politieke waarnemers momenteel ernstig mee worstelt, in het bijzonder in Antwerpen. In "De afspraak op vrijdag" ging Groen-voorzitter Meyrem Almaci daarover in debat. 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober zei Antwerps Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien dat een coalitie met de N-VA voor hem onmogelijk was. We zijn intussen twee informatiegesprekken tussen De Wever en Van Besien verder. Het water is nog erg diep, zo luidt het, maar het "njet" van Groen klinkt toch minder hard dan voor 14 oktober.

Politicoloog Dave Sinardet schetst de situatie: "Een deel van de achterban van Groen ziet in Bart De Wever de baarlijke duivel, een ander deel denkt dat je op zijn minst moet gaan praten om de overwinning te verzilveren. Er is ook een verschil tussen de kiezers, de leden en de kaders van de partij. Ik denk dat er bij de kiezers al iets meer zullen zijn die hun stem willen verzilverd zien". Welk deel weegt het zwaarst? "Dat is moeilijk in te schatten, ook voor Groen zelf", aldus Sinardet.

Volgens politiek journalist Rik Van Cauwelaert is Groen - zeker wat betreft Antwerpen - bezig met de verkiezingen van volgend jaar. "Er is een groep die gestemd heeft op Groen omdat die partij de oppositie vertegenwoordigt. Dat is een deel van het electoraat dat misschien in mei wel eens zou kunnen verloren gaan. Wat Groen vooral bezighoudt is de vraag of ze met Bart De Wever als coalitiepartner in Antwerpen ongeschonden naar de verkiezingen kunnen trekken."

Fuck de zijlijn?

Groen-voorzitter Meyrem Almaci hoort naar eigen zeggen "een hele grote bezorgdheid in Antwerpen van al onze kiezers en heel veel burgers die zeggen dat het beleid anders moet". "Dat mandaat dat we hebben gekregen moeten we zo goed mogelijk omzetten en dat zijn we nu aan het doen. We zijn een partij met zelfvertrouwen die vanuit dat zelfvertrouwen handelt. Dat is wat er veranderd is en waar velen aan moeten wennen."

Zelfvertrouwen? Dave Sinardet ziet in Antwerpen vooral "een heel weifelende houding". "Het manoeuvre van maandagavond in de gemeenteraad was echt wel een afgang. Dat was theater (de verzoeningspoging van N-VA-burgemeester Bart De Wever richting Groen, nvdr.) met theater bestrijden. Dat versterkt niet de eigen positie." Ook Van Cauwelaert stelt zich vragen bij dat "zelfvertrouwen" van Groen.

Almaci repliceert: "Wij hebben voor de verkiezingen gezegd dat ons programma haaks staat tegenover dat van de N-VA, we zeggen dat nog altijd. Bij ons gaat het om inhoud, ook na de verkiezingen. Ik merk dat sommigen dat niet meer gewend zijn, ik snap ook waarom. Veel machtspartijen doen dat totaal anders. Dat is volgens mij de fout van heel links - de sociaaldemocratie - in Europa; dat ze om in een meerderheid stappen al hun ideeën overboord gooien. Dat gebrek aan ruggengraat heeft hen heel veel problemen gegeven."

"Wat u nu zegt, is precies een motivatie om te zeggen We blijven aan de zijkant", merkt Rik Van Cauwelaert op. 

Wat dan met het hoofddoekenverbod?

Kritiek van Groen-voorzitter Almaci op de linkse sociaaldemocratische partijen in Europa dus. Maar wat dan met Groen zelf? In Antwerpen wil Groen het hoofddoekenverbod achter het loket afschaffen. Dat is een breekpunt voor Wouter Van Besien. In Brussel - waar Ecolo/Groen mee gaat besturen - zit dat niet in het bestuursakkoord met PS-burgemeester Philippe Close.

"Het is wel een debat geweest tijdens de onderhandelingen", stelt Almaci. "Onze positie in Brussel is exact dezelfde als die in Antwerpen: vrije keuze. Maar je merkt dat er in Brussel een mogelijkheid is voor een progressieve coalitie wat onze voorkeur wegdraagt en dat je daarin geïsoleerd staat om die positie helemaal tot het einde te realiseren. Maar we gaan een draagvlak zoeken voor de vrije keuze in een context die radicaal anders is, waarin de Franstalige invulling van laïciteit zit."

Bekijk hier "De afspraak op vrijdag": 

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen